Publicarea pe portalul Primăriei a "listei ruşinii" cu orădenii şi firmele care înregistrează datorii faţă de bugetul local începe să dea rezultate. Municipalitatea şi-a actualizat vineri lista datornicilor conform datelor colectate în ultima lună şi-au plătit datoriile 114 orădeni şi nouă firme.

Bugetul local are însă de recuperat în continuare 27,9 milioane lei de la 5.471 persoane fizice şi 6,7 milioane lei de la 298 persoane juridice.

Sumele se referă la restanţe mai mari de 1.000 lei în cazul persoanelor fizice şi 5.000 lei în cazul firmelor înregistrate la data de 1 iulie şi notificate în prealabil datornicilor.

Orădeni ruşinaţi

Conform listei publicate pe site-ul Primăriei, cel mai mare datornic la bugetul local este în cotinuare milionarul Tibor Tincău, proprietarul Trans World Trading (TWT) şi al fostei întreprinderi Sinteza, cu afaceri în transport, comerţul cu carburanţi şi imobiliare. Omul de afaceri înregistrează împreună cu soţia Maria un debit de 1.050.572 lei pe care l-a contestat însă în instanţă.

Tincău este urmat la mare distanţă pe lista datornicilor de Valentina Pacula, care a acumulat din cele 534 de amenzi pentru prostituţie, o restanţă de 240.686 lei şi orădeanul Ştefan Doboş cu debite de 197.955 lei pentru impozitele neplătite pe mai multe maşini cu o cilindree mare.

În topul restanţierilor se mai înscriu patronul CIAC, Ioan Mintaş, şi fiul său Horea Octavian, cu datorii în creştere, în valoare de 152.546 lei respectiv 151.654 lei, ca urmare a unor amenzi aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru nereguli în vânzarea unor acţiuni.

Firme cu datorii

În ceea ce priveşte restanţele firmelor faţă de bugetul local, lista debitorilor este deschisă şi luna aceasta tot de Emsil Techtrans, cu o datorie de 791.116 lei.

Suma are la bază obligaţii fiscale neachitate constatate în urma unei inspecţii fiscale care a reîncadrat mai multe lucrări făcute de companie de la capitolul reparaţii capitale la investiţii, care se impozitează diferit. Firma a contestat datoria în instanţă şi aşteaptă rezultatul procesului aflat pe rol.

Următoarele locuri în topul restanţierilor revin Fundaţiei Buna Vestire (174.849 lei) care datorează impozite pentru maşinile aduse în ţară la începutul anilor ’90 şi Fibrocim SRL (144.999 lei) deţinătorul unei părţi din terenul fostei societăţi Alumina.

Potrivit Codului de procedură fiscală, administraţiile locale publică pe site-ul propriu lista datornicilor în încercarea de a-i determina să îşi stingă datoriile.

Primele liste au fost publicate în luna mai, cu datoriile restante inregistrate la data de 31 martie 2016. Actualizarea listelor se face periodic, iar debitorii sunt scoşi din listă în cel mult 15 zile de la achitarea restanţelor.