După două decenii de la dispariţia Miliţiei, există încă poliţişti care continuă năravurile înaintaşilor lor. Culmea, asta chiar dacă din pricina vârstei nici n-au apucat să poarte uniforma de miliţian.

Aşa pare să se întâmple şi în comuna Popeşti, unde cel mai tânăr agent, Ionuţ Liţă, e acuzat de mai mulţi săteni că încearcă să impună nu forţa legii, ci a pumnului. Dur ca un şerif din Vestul Sălbatic, subofiţerul încearcă "să ţină sub control fenomenul infracţional" nu aplicând amenzi sau întocmind dosare penale, ci împărţind pumni şi picioare celor pe care îi consideră "turbulenţi şi agresivi".

Şpagă contra linişte

La 35 de ani, Rareş Precuţ este unul dintre locuitorii satului Varviz, care după căderea industriei miniere a încercat să-şi găsească norocul prin alte părţi. Când "căpşunăritul" în Spania n-a mai mers, s-a întors acasă să-şi caute alt mod de a-şi asigura traiul, lui, nevestei şi copilului, dar n-a răzbit decât prin cărăuşie, transportând lemne din pădurile din zonă. Mai cu acte - zice el, mai fără - spun consătenii.

"Iau lemnele pe care mi le dă pădurarul, cu aviz de însoţire a mărfii, şi le car la oameni, prin sate", susţine bărbatul. Baiul e că de vreo 4 ani, de când la Postul de Poliţie din Popeşti a ajuns agentul Ionuţ Liţă, acesta îi pretinde bani pentru a-l lăsa să-şi vadă de treabă. "S-a obişnuit să mă pândească pe şosea, între Varviz şi Popeşti, şi îmi cere "dreptul" ca să nu se lege de mine, pe motiv că nu am firmă, că lucrez la negru şi car lemne de furat. Mă aştepta pe marginea drumului, şi-n maşina Poliţiei, şi când nu era de serviciu, în maşina lui personală. Îi dădeam câte 50 lei să mă lase în pace". La sfârşitul lui aprilie, i-a spus însă că nu-i mai dă bani. "Nu mai joiesc, nu mai am. Abia pot să-mi ţin nevasta şi copilul", i-ar fi explicat.

Răzbunare cu pumnii

Precuţ afirmă că poliţistul i-a promis că "o să vadă el", iar pe 4 aprilie s-a şi ţinut de cuvânt. În acea după-amiază, trecea cu căruţa prin centrul de comună, iar când a ajuns în dreptul postului, agentul Dorin Gabrian i-a spus să intre, că vrea să vorbească cu el. "Gabrian era ocupat cu o ţigăncuşă din Voivozi şi mi-a spus să-l aştept pe coridor. Agentul Liţă m-a văzut şi m-a chemat la el în birou. Am intrat, iar când eram cu spatele să închid uşa s-a năpustit asupra mea cu pumnii şi m-a luat la înjurături". Deşi e o namilă de om, la vreo 140 de kile, din cauza şocului a căzut lângă sobă. "Atunci a intrat în birou Gabrian şi l-a luat pe Liţă de pe mine, moment în care am vrut să fug afară din post". Când a coborât scările, însă, a căzut, iar Liţă l-a ajuns din urmă şi a continuat să-l lovească cu picioarele în burtă.

Gabrian l-a ridicat de pe jos şi, în timp ce Liţă mai dădea în el, l-a dus înapoi în birou. "Liţă mi-a spus să mă aşez, dar când am dat s-o fac a tras scaunul. Am căzut şi atunci a luat fierul de la sobă, cu care a început din nou să mă lovească. Mi-am ferit capul, aşa că m-a lovit peste mână. Celălalt poliţist a încercat să-l oprească şi chiar i-a spus "Mă, tu vrei să-l omori şi să intri în puşcărie?". Abia atunci s-a oprit, iar eu am putut suna la 112, să vină Poliţia şi să mă scoată de acolo", povesteşte bărbatul, adăugând că o are drept martor chiar pe ţigăncuşa cu care avusese treabă agentul Gabrian, deoarece aceasta asistase la scenă.

Diferenţa între pumn şi pix

Precuţ povesteşte că, auzind apostrofările colegului, Liţă "s-a speriat şi nu a mai dat în mine, dar m-a ameninţat că o să-mi facă proces-verbal de ce am sunat la 112, ceea ce a şi făcut". Cert e că la faţa locului a ajuns şeful Centrului de Poliţie Rurală din Tăuteu, comisarul Călin Iuhas, însoţit de agentul Florin Cearnău, care l-au văzut şi ei bătut şi cu hainele pline de sânge. "Comisarul Iuhas l-a certat pe Liţă, de ce m-a bătut în aşa hal, pentru că nu are voie să bată pe nimeni decât cu pixul", povesteşte bărbatul.

În cele din urmă, Precuţ şi-a sunat nevasta, iar aceasta a venit cu un consătean care l-a dus cu maşina la Oradea, la Spitalul Judeţean, unde a rămas internat şi i-a fost pusă în ghips mâna lovită cu fierul de la sobă. La externare, după trei zile, bărbatul a fost pus însă să plătească, fiindcă aşa e legea: în cazul victimelor unor agresiuni şi ale accidentelor rutiere, pacienţii trebuie să-şi achite cheltuielile de spitalizare, urmând să-şi recupereze banii de la cei vinovaţi. "Am făcut rost de bani şi am plătit, mai bine de 1.000 lei, dar vreau să-i recuperez de la Liţă. Doar n-o să rămân şi bătut şi pus la plată!"...

Bătut ca hoţii de cai

Precuţ nu este singurul localnic care se plânge de metodele neortodoxe ale agentului Liţă. Cu câteva luni în urmă, un alt bărbat din Varviz a fost victima aceluiaşi poliţist. Incidentul, de-o sălbăticie greu de crezut, s-a petrecut, povesteşte Călin Vinţe, angajat al societăţii de gospodărire comunală din Popeşti, într-o seară din octombrie. "Eram la bar în sat, iar la un moment dat a apărut agentul Liţă cu un alt poliţist şi mi-a spus că am băut destul trei beri, să ies din crâşmă, să mă urc în tractor şi să merg acasă", spune bărbatul. Cum nu săvârşise nicio fărădelege, i-a răspuns că vrea să mai bea, că "vine taică-meu oricum să mă ducă", şi că nu vrea să urce la volanul tractorului, fiindcă "mi-ar fi pus fiola şi ar fi zis că circul în stare de ebrietate".

Se pare că poliţistul a luat răspunsul ca pe-un afront personal, căci l-a luat de guler şi l-a scos din crâşmă. Apoi, cu ajutorul colegului, l-a băgat în Loganul Poliţiei. "M-au dus la Tăuteu, iar pe drum m-a tot lovit cu pumnii şi cu coatele. Când am ajuns în apropierea Poliţiei, m-a scos din maşină, m-a legat cu un cablu în spate, iar apoi a pornit maşina şi m-a târât aşa vreo 50 de metri", susţine Vinţe. Ce-a urmat? Încă o porţie de bătaie, administrată în clădirea Poliţiei. "Când a obosit, Liţă m-a aruncat afară, ca pe-un animal, în şanţ".
A doua zi, atestă colegii de muncă ai bărbatului, Vinţe arăta de parcă fusese torturat. "Avea trei dinţi sparţi, era plin de vânătăi şi de sânge, iar pe spate avea pielea jupuită", mărturiseşte unul dintre aceştia.

"Certaţi cu legea"

Solicitat să-şi prezinte propria versiune a faptelor, agentul Ionuţ Liţă susţine însă că lucrurile nu stau "chiar aşa" cum zic oamenii: "Tot la două-trei zile, prin natura meseriei, avem de-a face cu persoane care trebuie conduse la Poliţie, iar unele persoane devin agresive. Credeţi că în aceste cazuri putem acţiona cu duhul blândeţii?".

Negând că ar fi cerut vreodată şpagă cuiva, nu doar lui Precuţ, agentul afirmă că, în realitate, acesta fusese convocat la post de către o colegă, care în momentul când bărbatul a ajuns era plecată "pe teren". "Precuţ s-a enervat, a început să înjure, iar eu m-am ridicat în picioare să-i atrag atenţia să-şi controleze limbajul. Altercaţia verbală a degenerat şi el m-a luat de haină, aşa că am fost nevoit să-l imobilizez. Pentru asta am folosit forţa, nu pentru altceva", spune omul legii, adăugând, totodată, că şi el şi-a scos certificat medico-legal pentru a dovedi că, la rându-i, a avut nevoie de îngrijiri de "2-3 zile".

Cât despre episodul cu Vinţe, poliţistul l-a expediat scurt. "Doar n-o să daţi crezare tuturor persoanelor de genul ăsta. Că dacă-i întrebaţi pe cei care au avut de-a face cu legea, sigur că o să spună că-s nemulţumiţi! Nu ascultaţi toţi turbulenţii şi agresivii!", a cerut agentul Liţă, recunoscând, totuşi, că există o "mică problemă". Şi anume că pe niciunul dintre cei cu care a avut de-a face nu l-a sancţionat cu amenzi sau nu le-a întocmit dosare penale, cum ar fi fost legal. Or, tocmai asta îi reproşează sătenii: "Dacă greşim cu ceva, nu zice nimeni să nu se aplice legea, să ne amendeze sau să pună procurorii pe noi. Da' să nu ne bată, că nu suntem animale, şi nici el nu-i decât poliţist, nu Dumnezeu pe pământ!"...


URMEAZĂ ANCHETA
Unul cu plângere, unul cu memoriu

Colegii de la Postul din Popeşti şi superiorii de la Centrul de Poliţie Rurală din Tăuteu au refuzat să facă vreo declaraţie despre comportamentul agentului Ionuţ Liţă, invitând BIHOREANUL să se adreseze Biroului de Presă al Poliţiei. La rându-i, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Liviu Popa, a declarat că nu poate furniza informaţii, deoarece va dispune o anchetă şi abia după finalizarea acesteia va putea exprima o poziţie oficială.

Între timp, Rareş Precuţ a depus o plângere penală împotriva agentului Liţă, acuzându-l de abuz în serviciu şi de loviri. Călin Vinţe, care nu a depus până acum nicio reclamaţie împotriva poliţistului, "ca să nu-mi facă zile negre", afirmă că va iniţia un memoriu care să fie semnat şi de alţi săteni păţiţi şi care să fie trimis şefului Poliţiei, pentru a-i cere mutarea agentului în altă comună. "Dacă s-ar face măcar atât, am avea linişte şi noi, şi el", motivează bărbatul.