La patru zile de la preluarea adăpostului de câini din strada Coriolan Hora de la SOS Dogs, Administraţia Domeniului Public are inventarul maidanezilor din incintă. "La această oră în adăpost sunt 168 de câini fără stăpân", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Liviu Andrica, directorul ADP.

Andrica şi-a reînnoit în faţa jurnaliştilor promisiunea că ADP nu va face eutanasierea în masă a câinilor adunaţi de pe străzi, ci va încerca să reducă numărul lor pe cale naturală, prin măsura sterilizării. "Ţinta noastră nu este să eutanasiem câini, ci să asigurăm condiţii normale de siguranţă orădenilor şi condiţii cât mai bune de îngrijire a câinilor din adăpost", a spus Andica.

Bani sunt!

ADP are la dispoziţie un buget de 195.000 lei pentru buna desfăşurare a activităţii până la sfârşitul anului, sumă considerată mai mult decât suficientă de către conducerea societăţii. "Noi am făcut calculele cu cheltuielile de personal şi de întreţinere a 450 de câini în adăpost. Dacă acum în adăpost sunt 168 de câini, iar pe străzi SOS Dogs estima că mai sunt cam 350, înseamnă că şi dacă am aduna toţi câinii de pe străzi tot am putea să îi ţinem fără probleme", a spus directorul.

Şeful ADP a afirmat că buna funcţionare a serviciului va duce în timp la dispariţia maidanezilor de pe străzi şi are chiar şi un termen limită pentru asta. "Scopul nostru este ca în doi ani să nu existe câini fără stăpân pe străzi", a spus directorul.

Adopţii cu program

Maidanezii care vor fi adunaţi de pe spaţiul public vor fi sterilizaţi, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic şi ţinuţi în adăpost până la adopţie. Orădenii care doresc să ia un câine acasă o vor putea face sâmbătă între orele 10 şi 14.

Andrica a estimat taxa de adopţie undeva la 70 lei, reprezentând cheltuielile cu sterilizarea şi tratarea câinelui. Pentru maidanezii care au fost sterilizaţi deja pe cheltuiala SOS Dogs adopţia se poate face gratuit. În ceea ce priveşte modalitatea de adopţie cu păstrarea câinelui în adăpost, prevăzută în regulamentul privind organizarea şi funcţionarea serviciului privind câinii fără stăpân, directorul a spus că taxa lunară, reprezentând costurile cu hrana animalului, se ridică la 80 de lei.

Dacă însă maidanezul a fost sterilizat pe cheltuiala municipalităţii "sponsorul" va trebui să achite la adopţie şi taxa de 70 lei privind cheltuielile cu sterilizarea şi medicaţia câinelui.

Program 12 ore pe zi

Adăpostul de câini din strada Coriolan Hora are 11 angajaţi, dintre care un administrator, un medic veterinar, un tehnician veterinar, şase îngrijitori şi doi şoferi. "Vom încerca să asigurăm un serviciu cu activitate de cel puţin 12 ore pe zi. Vom avea două numere de telefon la care orădenii vor putea reclama prezenţa câinilor agresivi sau care deranjează orădenii, pentru ca aceştia să fie apoi ridicaţi de pe străzi", a spus directorul.

În prezent sesizările se pot face direct administratorului adăpostului, Florentin Anton, la numărul de telefon 0733.055.541. Andrica spune că deşi ADP a preluat activitatea de doar câteva zile, adăpostul a ridicat deja de pe străzi un câine lovit de tren care a fost operat şi are şanse de supravieţuire şi două grupuri de căţei părăsiţi de proprietari în zona Velenţa.

Adăpostul "şantier"

În prezent ADP poartă negocieri cu SOS Dogs pentru preluarea containerelor care servesc ca sală de operaţie, ori bloc post operator, şi pregăteşte lucrările de reabilitare a adăpostului.

"În cursul acestei săptămâni vom începe lucrările de reparaţii la cuşti pentru că toate sunt muşcate şi vom curăţa adăpostul de bălării", a declarat Florian Anton. Reprezentanţii ADP spun că au preluat adăpostul într-o stare deplorabilă, cu adăposturile câinilor distruse şi cu animale ţinute în ţarcuri bătute de soare, pentru că aici nu există arbori care să ţină umbră, şi cu aleea centrală plină de tufe de ambrozie care pun în pericol sănătatea animalelor şi a îngrijitorilor adăpostului.

Conducerea adăpostului are ordine clare să repare cuştile, să tundă buruienile, iar la toamnă să facă plantări de arbori pe marginea ţarcurilor astfel încât, pe viitor, câinii adăpostiţi aici să beneficieze de umbră.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Cruciada maidanezilor"