După ce a înmânat personal primarilor din 70 de comune contracte de finanţare fie pentru continuarea unor proiecte vechi, fie pentru deschiderea altora noi în cadrul PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), vicepremierul Liviu Dragnea, prezent vineri special în acest scop la Prefectura Bihor, l-a făcut "mincinos" pe primarul Ilie Bolojan, şi a spus că Oradea nu primeşte bani de la Guvern pentru că nu cere.

Culmea, Dragnea a recunoscut că Guvernul are datorii faţă de Oradea şi a spus că acestea pot fi plătite într-o oră, dar cu condiţia "să vină solicitarea".

Poate face Bolojan pauză

După ce cu o zi înainte primarul Oradiei a făcut public faptul că Ministerul Dezvoltării regionale şi Administraţiei Publice, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, şi Ministerul Mediului, au faţă de Primăria Oradea o datorie de 3,1 milioane lei, reprezentând cota de cofinanţare din partea Guvernului pentru lucrările deja executate în cadrul programului pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă derulat de Compania de Apă Oradea, nr. 2 din executiv a afirmat că primarul este, pur şi simplu, un politician mincinos, pentru că nu a cerut banii prin intermediul Consiliului Judeţean.

"În ce priveşte datoria pe care Ministerul Dezvoltării o are către Primăria Oradea, da, e corectă această datorie. Dar eu nu ştiu cum era Primăria Oradea, sper că nu este cum era înainte un CAP (n.r. - Cooperativă Agricolă de Producţie înainte de 1989), pentru că eu nu pot trimite la Primăria Oradea pe cineva cu o sacoşă de bani să bată în uşa unui primar. Există o procedură prin care se acordă aceşti bani, dar nu am primit nicio solicitare de la Consiliul Judeţean Bihor decât anul trecut, pentru suma de 480.000 lei, care a fost onorată, iar pentru anul acesta nu am primit nici de la Consiliul Judeţean, nici de la Primăria Oradea", a spus Dragnea.

El a afirmat că ar putea plăti cei 3,1 milioane lei într-o oră, cu condiţia ca Primăria să-i "solicite": "Noi ştim de această datorie, avem toate documentele făcute, în momentul când primim solicitarea cred că mai mult de o oră nu durează până se semnează contractul de finanţare pentru achitarea sumei".

"Noi îl aşteptăm în continuare pe domnul primar să trimită solicitarea, dacă face o pauză între două conferinţe de presă, şi nu trebuie neapărat să vină dumnealui, o mare personalitate, poate să trimită (n.r. - la Bucureşti) pe altcineva. Dacă nu trimite, nu îi vom trimite banii. Şi îl rog în continuare să nu mintă, dacă vrea să nu se joace cu vorbele", a adăugat Dragnea.

"Vorbeşte prostii"

De asemenea, în ce priveşte o diferenţă de până la 10 milioane de euro, suma totală a datoriei, pe care Ministerul Mediului trebuia s-o suporte pentru cofinanţarea unor lucrări derulate în Bihor, Liviu Dragnea a afirmat că "încă este în analiză", sugerând că Bolojan ar fi nemulţumit de faptul că finanţarea a fost transferată Ministerului Mediului deoarece "regulile sunt mult mai stricte". În plus, Dragnea a sugerat că această sumă ar putea fi micşorată.

"În ce priveşte diferenţa de bani, am convins conducerea Ministerului Mediului anul trecut să fie transferat acest proiect mare la POS Mediu (n.r. - Programul Operaţional Sectorial, cu fonduri europene), încă este în analiză acolo, şi îl anunţ (n.r. - pe Bolojan) că s-ar putea ca acest proiect să suporte o corecţie financiară, din cauze pe care deocamdată nu le ştiu. Eu am înţeles de cel n-a vrut să fie transferat, că acolo regulile sunt mai stricte. Dar, ca să închid subiectul, când solicită aceşti bani îi primeşte. Dacă preferă să nu solicite şi să ţină constructorii neachitaţi şi să meargă la televizor şi să spună prostii, este treaba dumnealui", a spus vicepremierul.

"Vă plătesc eu deplasarea la Bucureşti!"

Liviu Dragnea a avut o ieşire nervoasă în momentul când reporterul BIHOREANULUI, de faţă cu primarii de comune prezenţi la conferinţa de presă, l-a informat că este în posesia unor documente care îl contrazic şi care demonstrează că, dimpotrivă, datoria de 3,1 milioane lei pe care MDRAP şi MM o au către Compania de Apă a fost revendicată, în acest an, de nu mai puţin de trei ori, direct de către CAO.

Concret, vicepremierul l-a invitat pe jurnalist să ia el "hârtia", adică solicitarea de achitare a datoriei, de la Primărie, fiind dispus să-i achite cheltuielile de deplasare în Capitală. "Dacă sunteţi foarte interesat de acest subiect, faceţi un efort, vă plătesc eu deplasarea la Bucureşti, luaţi dumneavoastră hârtia de la Primărie, şi aduceţi-o dumneavoastră la Bucureşti", a spus Dragnea.

Ulterior, acesta s-a arătat dispus să facă o concesie, afirmând - însă pe un ton ironic - că poate trimite la Oradea un secretar de stat: "Dacă săptămâna viitoare nu vine hârtia, trimit eu un secretar de stat săptămâna următoare, în audienţă la primar, cu contractul de finanţare în braţe, poate îl semnează domnul primar..."

Dragnea a mai explicat că de anul trecut ministerele nu mai plătesc cotele lor de contribuţie pentru proiectele europene decât prin "contracte de finanţare" prin care îşi asumă anual sumele pe care le plătesc, iar "apoi banii vin la primării, care plătesc firmele care execută lucrările".

"Omul de serviciu" da, viceprimarul PSD ba!

Întrebat, de asemenea, de ce niciun ministru nu a mai venit în Oradea şi de ce Oradea nu beneficiază de onorarea promisiunilor făcute astă-primăvară atât de premierul Victor Ponta, cât şi de el însuşi, cum că aici se va construi o "arenă sportivă cu 5.000 de locuri", Dragnea a afirmat că acest lucru se întâmplă tot din cauza primarului. El l-a ironizat pe Bolojan, afirmând că nu este "primarul Mondial", şi a sugerat că favorurile se cer de la Guvern în genunchi, chiar dacă la nivel verbal exprimarea a fost pe dos.

"Aştept solicitarea oficială, cu drag, de la Primăria Oradea, avem la Compania Naţională de Investiţii mai multe proiecte-tip pentru săli de sport şi complexuri sportive, numai că nu putem începe noi dacă Primăria nu ne solicită. Întâi trebuie să ne pună la dispoziţie un teren", a spus vicepremierul.

În momentul când reporterul l-a informat că municipalitatea a emis chiar şi o Hotărâre de Consiliu Local prin care a pus la dispoziţie un teren de 18.000 metri pătraţi în acest scop (în zona cartierului Europa, pe marginea şoselei de centură), Dragnea a afirmat că acest lucru este inutil dacă însuşi primarul nu l-a căutat la Bucureşti. "Ştiţi care e problema? Eu nu stau în genunchi la primarul Bolojan", a spus Dragnea, adăugând apoi, ca să nu iasă scandal, că "nu aştept nici să stea primarul Bolojan în genunchi la uşa mea". "Dacă credeţi că primarul Bolojan e primarul Mondial, vă înşelaţi. Eu, să merg să stau la uşa primarului Bolojan? Niciodată!", a spus vicepremierul.

De asemenea, când tot BIHOREANUL a arătat că PSD are viceprimar în Oradea, pe Ovidiu Mureşan, iar acesta a fost la Bucureşti pentru sala de sport de 5.000 locuri, Dragnea s-a enervat de-a dreptul, iar de data asta a afirmat că e suficient să meargă în Capitală un "om de serviciu" pentru ca în Oradea să fie făcută arena sportivă promisă de liderii PSD.

"Domne, Primăria e condusă de primar, viceprimarul primeşte atribuţii pe care i le delegă primarul. Nu trebuie (n.r. - primarul) să trimită niciun viceprimar, poate să trimită şi un om de serviciu!".

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul Bolojan îi cere lui Dragnea 3,1 milioane de lei: "Înainte de a începe orice fel de lucrări noi, trebuie să îţi achiţi datoriile!"