Sistemul de supraveghere video al municipiului, pus în funcţiune la începutul anului în cadrul unui parteneriat între Primăria Oradea şi Poliţia Bihor, şi-a demonstrat eficienţa, numărul infracţiunilor în zonele monitorizate înregistrând o scădere în ultimele 5 luni.

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă organizată, vineri, la sediul Poliţiei Oradea, de primarul municipiului, Ilie Bolojan, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, şi noul şef al Poliţiei municipale, comisarul şef Alin Haniş.

„Sistemul de monitorizare pus în funcţiune în cadrul parteneriatului încheiat de Primăria municipiului cu Poliţia Oradea, unic în ţară, a contribuit semnificativ la reducerea infracţionalităţii. Din situaţia operativă pe ultimele 5 luni se poate observa că au scăzut infracţiunile cu autor necunoscut, furturile din maşini, cele din locuințe, furturile de biciclete, distrugerile şi tâlhăriile, cele din urmă cu un procent important, de 50%", a explicat şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa.

Potrivit acestuia, în cazul tâlhăriilor, cele mai multe reprezintă smulgeri de poşete, bijuterii şi telefoane mobile, iar victimele sunt copii, adolescenţi, dar mai ales femei în vârstă. „Pentru a putea prinde autorul în timp util, rugămintea ar fi ca victimele să sune imediat la 112. Dacă vin după câteva ore sau zile, este mult mai greu să-i prinzi", a explicat Popa.

Tâlhar filmat

Pentru a dovedi eficacitatea sistemului, şeful Poliţiei Bihor a prezentat şi câteva dintre cazurile rezolvate cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, fie ele accidente rutiere, furturi din maşini sau tâlhării.

Un astfel de caz datează din 22 mai, când, în jurul orei 22.30, o tânără tâlhărită într-o scară de bloc din cartierul Nufărul de un lănţişor de aur, a sunat la 112 iar autorul a fost prins o zi mai târziu, după vizonarea imaginilor surprinse de camera de supraveghere montată în apropierea bisericuţei.

„Pe imaginile înregistrate s-a observat faptul că, la ora 22.15, după ce victima a coborât din tramvai, a fost urmărită, la o distanţă de aproximativ 10 metri, de un bărbat. Acesta a fost prins, o zi mai târziu, de poliţiştii orădeni care aveau deja semnalmentele suspectului, în timp ce se deplasa pe Bulevardul Decebal. Este vorba despre un marghitan de 28 ani, arestat acum pentru tâlhărie care, potrivit declaraţiilor sale, în momentul depistării pregătea săvârşirea unei alte infracţiuni de acelaşi gen", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Vor fi şi camere mobile

Cele 126 de camere de supraveghere au permis, totodată, surprinderea vandalilor şi a celor care depozitează ilegal gunoi pe malurile Crişului, în pasajele subterane, în zona Gării şi la pieţe. Faptul că sistemul a contribuit la scăderea numărului de infracțiuni în municipiu e principalul motiv pentru care, după cum a anunţat primarul Ilie Bolojan, vor fi montate camere de supraveghere şi în alte zone şi, totodată, sistemul va fi completat cu un echipament mobil.

„Este vorba despre un sistem mobil care va fi montat, la nevoie, în parcuri ori în zonele unde sunt depozite ilegale de gunoi, de pildă. Poliţia va putea, în acest fel, să monitorizeze zonele cu probleme şi să ia măsuri. Într-un an de zile avem 900 de coșuri distruse. Erau două variante. Ori cumpărăm coșuri, ori ajutăm Poliţia să-şi facă treaba în aşa fel încât să avem un oraş sigur", a explicat Bolojan.