Orădenii care doresc o alternativă ieftină la ştrandurile din oraş au la dispoziţie zona Silvaş situată în amonte de podul Constantin Prezan din zona Dragoş Vodă.

"Săptămâna aceasta vom finaliza lucrările de reamenajare a zonei de picnic Silvaş. Mai avem doar de adus pământ şi de plantat gazon, după care orădenii vor avea la dispoziţie o zonă de picnic pe o suprafaţă de un hectar unde să se poată relaxa şi face o baie", a declarat viceprimarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la faţa locului.

Lucrările de reamenajare a zonei Silvaş au început în luna mai, fiind realizate de deţinuţi de la Penitenciarul Oradea.

Acestea au cuprins printre altele asfaltarea aleilor, montarea de stâlpi pentru iluminat, amplasarea a peste 25 de mese refolosite, din pieţele orădene, aranjarea în jurul lor a circa 100 de buturugi pentru stat jos şi montarea unei incinte cu patru containere pentru gunoi.

Un pod de beton...

În premieră, zona de picnic a fost legată de insuliţa din largul Crişului Repede printr-un pod metalic pe piloni de beton dotat inclusiv cu rampe pentru cărucioare.

Construcţia masivă, în valoare de 80.000 lei, face însă notă discordantă cu zona verde unde s-ar fi potrivit mai bine un pod de funii, lanţuri sau lemn. 

"Podul a trebuit făcut pe structură de beton pentru că insula este inundabilă şi, când cresc debitele Crişului Repede, risca să fie dus ape. Am lucrat cu grilaje metalice, pe care am fost obligaţi să le sudăm, pentru că e o zonă sensibilă. În prima seară au şi dispărut patru grilaje. Dacă am fi lucrat cu grinzi de lemn probabil ar fi dispărut cu totul", susţine viceprimarul Florin Birta.

... către o insulă verde

Pentru ca insuliţa să devină vizitabilă, deţinuţii au îndepărtat boscheţii existenţi şi au tăiat parte din copaci, spre nemulţumirea ecologiştilor orădeni care au acuzat municipalitatea că defrişează o zonă verde. În zonă pot fi numărate cam opt buturugi rămase în urma tăierilor.

În replică, Birta susţine că au fost tăiaţi doar copacii uscaţi, care ar fi putut pune în pericol orădenii. "A fost curăţată vegetaţia uscată ca să putem aduce pământ şi planta iarbă şi s-au tăiat doar copacii uscaţi care ar fi putut constitui un pericol pentru cei care vin aici. Ar fi fost culmea să amenajăm o zonă de picnic dar să tăiem copacii!", a arătat edilul.

De altfel, zona de picnic Silvaş este deja folosită de locuitorii zonei şi nu numai. "În fiecare seară pot fi văzuţi peste o sută de orădeni ieşiţi la scaldă sau plajă", a spus Birta.

Fără grătar şi toalete

Deşi zona Silvaş este una de picnic şi pot fi numărate cel puţin trei vetre, orădenii ieşiţi la iarbă verde nu au voie să aprindă focul pentru o frigăruie sau grătar.

"Nu se poate face foc pentru că erau prea complicate formalităţile. Legea picnicului ne obligă să asigurăm conducte şi hidranţi cu apă sub presiune pentru cazurile de incendiu şi să avem autorizaţie de la Pompieri care să verifice periodic funcţionarea acestora", a explicat Birta, adăugând că municipalitatea va analiza dacă o astfel de investiţie se justifică şi va acţiona în consecinţă.

La fel, Primăria caută soluţii pentru a putea pune toalete la dispoziţia populaţiei ieşite la iarbă verde. "Vom vedea cum rezolvăm această problemă. Toaletele ecologice nu sunt o soluţie pentru că în câteva zile vor deveni de nefolosit", zice viceprimarul.

În paralel, municipalitatea a început amenajarea pe celălalt mal al Crişului Repede, de această dată în aval de podul Prezan, a unei alte zone pentru picnic. Aceasta va avea o suprafaţă mult mai mică, sub o jumătate de hectar, dar va pune la dispoziţia orădenilor noi locuri de scaldă şi plajă.