Aleșii județului vor vota vineri, într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean, indicatorii tehnico-economici ai unui inel metropolitan, o șosea cu două benzi care va lega comunele Nojorid, Sânmartin și Oșorhei.

Zece proprietari de case și terenuri din satul Cheriu, comuna Oșorhei, au semnat o petiție comună prin care cer Consiliului Județean Bihor să modifice traseul șoselei, astfel încât aceasta să nu treacă peste terenurile lor, aflate în intravilanul localității, așa cum prevăd planurile pe care aleșii județeni le vor dezbate.

Cetățenii nemulțumiți sunt susținuți de PSD Bihor, care a și făcut calculele pentru o variantă ocolitoare a acestui drum.

Variantă ocolitoare

Într-o conferință de presă care a avut loc joi după-masa la marginea satului Cheriu, lângă un lan de grâu peste care va trece inelul metropolitan, dacă planurile CJ Bihor nu se schimbă, vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca a anunțat că social-democrații susțin demersurile sătenilor.

Oamenii nu se opun investiției, ci vor doar ca proprietățile lor să nu fie afectate. Aflate la marginea satului Cheriu, dar în intravilan, unele terenuri au și case locuite pe ele, altele sunt cu imobile în șantier ori cu cereale cultivate. Planurile CJ prevăd exproprierea mai multor terenuri, fără a fi afectate și casele, însă. 

„Propunerea noastră și a domnilor care sunt azi cu noi este ca acest inel, din liziera pădurii, să continue înainte și să iasă în zona de extravilan a localității Cheriu”, a declarat Sîrca, la conferința la care a fost însoțit nu doar de colegi din PSD Bihor (mai precis consilierii județeni Florin Oros, Bujor Chirilă și Sergiu David), ci și de oamenii nemulțumiți.

PSD Bihor și localnicii propun o variantă ocolitoare a drumului, care traversează exclusiv zone din extravilanul localității, și care este mai lungă cu 700 de metri decât forma agreată de Consiliul Județean Bihor și care va fi supusă votului aleșilor județului. „Dacă s-ar opta pentru traseul propus, lungimea ar crește cu 691 de metri. Economic, înseamnă o investiție de 500.000 de euro, plus TVA. De unde pot să obțină acești bani? Din diferența de expropriere între valoarea terenului extravilan și intravilan”, a mai spus Sîrca.

Florian Sîrca a arătat că terenurile care vor fi „tăiate în două” de șoseaua metropolitană vor deveni cel puțin parțial de nefolosit, întrucât în anumite zone parcelele rămase sunt foarte mici. Alți oameni vor fi nevoiți să traverseze șoseaua, ca să intre în grădină, a mai zis vicepreședintele PSD.

Pe de altă parte, trebuie precizat că, în prezent, drumul care trece pe lângă casele oamenilor este unul nemodernizat, din pământ și pietriș. 

CJ, fără transparență

Un lider al sătenilor nemulțumiți, fostul ziarist local Claudiu Someșan (foto jos), în prezent proprietarul unui poligon de trageri cu arcul din vecinătatea viitoarei șosea, a criticat modul netransparent în care CJ Bihor a ales traseul drumului: nu a fost organizată nicio dezbatere publică, proiectul care va fi votat de aleșii județului vineri a apărut pe site-ul instituției abia joi, iar el, deși a solicitat în scris aceste acte Consiliului, nu le-a primit încă.

„Aici sunt și persoane în vârstă, care nu citesc ziare, nu folosesc internetul. Cum pot să își apere proprietatea în fața unei operațiuni cum a făcut-o Consiliul Județean, pe ascuns? În România nu se respectă proprietatea, liberalii nu respectă proprietatea. Cum poți să-ți aperi țara împotriva unor invadatori din afară când nu ți-o poți apăra în fața unui invadator din țara ta? Asta se întâmplă, CJ Bihor invadează aceste teritorii. Nu suntem în Oradea, unde nu există posibilități, aici câmpul este mare”, a declarat Someșan, în aceeași conferință de presă. Acesta a venit în conferința de presă cu două săgeți pe care sportivii le folosesc la trageri și care sunt, totodată, săgeata fiind și simbolul PNL.

Localnicii au criticat și Primăria Oșorhei, care de asemenea nu i-a informat despre faptul că vor fi expropriați, și spun că au aflat că traseul drumului metropolitan va trece peste terenurile lor când s-au făcut măsurători în teren, la comanda CJ. „Lucrurile au fost grăbite intenționat, ca lumea să nu poată reacționa. La fel s-a făcut la Beiuș, Aleșd. Este o acțiune total netransparentă”, a concluzionat Someșan.

Pe lângă petiția pentru CJ Bihor, grupul localnicilor nemulțumiți a contactat și un avocat și are de gând să conteste hotărârea privind traseul prin intravilan, dacă aleșii județului o vor lua.

Merg în fața consilierilor

PSD-iștii au reamintit că, în 2019, vicepreședintele CJ Bihor de la acea vreme, Ioan Mang, a propus un drum expres cu patru benzi taman pe varianta ocolitoare sugerată de ei acum. Proiectul putea fi finanțat cu bani europeni prin POIM, iar cererea a fost chiar depusă, a precizat consilierul județean Sergiu David, dar ulterior, actuala conducere a CJ Bihor, a renunțat la el.

Sîrca a completat arătând și că proiectul actual al CJ Bihor, în valoare de 288 de milioane de lei, are finanțare doar în proporție de 70%, adică 140 de milioane de lei prin programul Anghel Saligny, iar 40 de milioane „au fost confiscate de la Primăria municipiului Oradea, erau bani alocați pentru dezvoltarea orașului, tot în programul Anghel Saligny”. Astfel, a susținut Sîrca, Primăria municipiului a renunțat la o parte din alocările sale guvernamentale, pentru acest drum, „văduvindu-și” propriii cetățeni care nu au străzi asfaltate sau rețele de gaz în fața casei.

Cetățenii nemulțumiți au de gând să meargă vineri și în ședința Consiliului Județean, pentru a-și spune of-urile. De asemenea, grupul PSD din for a anunțat că va vota împotriva proiectului, în forma actuală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!