Locuitorii a 28 de străzi orădene vor plăti începând din 2021 impozite mai mari. Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, reîncadrarea fiscală într-o zonă superioară a acestor străzi sau a unor tronsoane din ele în urma investiţiilor făcute aici.

O zonă (mai) bună

"În funcţie de modernizările care au loc, luăm hotărârea ca anumite străzi sau tronsoane de străzi să treacă dintr-o zonă în alta superioară", a declarat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Astfel, din cele 28 de străzi reîncadrate din punct de vedere fiscal 8 au trecut din zona de impozitare D în C, 17 străzi au urcat din zona C în B, iar trei străzi au avansat din zona B în A.

Cele 8 străzi care au avansat în zona C sunt: academician David Prodan, Alexandru Macedonski, Antim Ivireanu, Armoniei, Caius Iacob, Calistrat Hogaş, Cântăreţului şi Violetelor.

Pachetul de străzi care a urcat în zona B este format din: Alexandru Xenopol, Arabilor, arhitect Ion Mincu, Arturo Toscanini, Aurora, Bobâlnei, Cărăbuşului, Chimiei, Czaran Gyula, Feleacului, Fluieraşului, George Bota, Lebedei, Potârnichilor, profesor Ioan Buşiţia, Sturzului şi Thomas Mann.

Cele trei străzi care au avansat în cea mai costisitoare zonă de impozitare, care este A, sunt: Barcăului, Kiev şi Zorelelor.

Scade impozitul!

Lucru rar, consilierii locali au acceptat inclusiv "degradarea" unei artere şi implicit calcularea unor impozite mai mici proprietarilor imobilelor de aici. Astfel, o parte din strada Hack Halasi Gyula va coborî din zona de impozitare B în zona de impozitare C.

Modificarea zonei de impozitare vizează imobilele de la numerele 10 A – 10 Z, 14 A – 14 Z, 16 A – 16 Z, 18 A – 18 Z, 24 A – 24 Z și 26 A -26 Z. Acestea se află în spatele străzii principale și nu au rețele de canalizare menajeră și pluvială, de termoficare sau de gaz.

"În urma evaluărilor făcute de colegii mei se mai pot întâmpla şi greşeli. Toţi cei ale căror imobile au trecut dintr-o zonare în alta pot solicita Consiliului Local Oradea să le fie revizuită zona pe baza unor dovezi justificative. Poate strada figurează având reţea de gaz, dar nu este, poate apare ca asfaltată, dar e asfaltată doar pe jumătate...", a spus Birta.

Încadrarea unei străzi în zona de impozitare se face în funcţie de 17 criterii obiective printre care existenţa reţelelor de apă, canalizare, termoficare şi altele, vecinătatea parcurilor şi a zonelor comerciale şi altele.

Ajutor pentru investitor

Tot cu unanimitate de voturi au aprobat joi consilierii locali şi prelungirea a patru scheme de ajutor de minimis derulate prin bugetul local.

"Până acum, aceste facilităţi puteau fi acordate doar până la 31 decembrie 2020. Conform unei directive europene, acest ajutor de minimis a fost prelungit cu trei ani, până la 31 decembrie 2023, aşa că am decis să îl prelungim şi noi", a spus primarul Birta.

Schemele de ajutor de minimis aprobate joi vor fi trimise spre aprobare Consiliului Concurenţei, avizul urmând să fie primit înainte de Anul Nou.

Cele patru scheme de ajutor de minimis vizează reducerea cu 50% a impozitelor pe clădiri şi terenuri a firmelor care investesc minim 200.000 euro şi înfiinţează 5 locuri de muncă, care funcţionează în parcurile industriale, care prestează activităţi IT sau deţin clădiri de birouri de tip premium.

Pentru cei din Nojorid şi Sântandrei...

Pe de altă parte Consiliul Local a mai hotărât cu unanimitate de voturi acceptarea preluării de către punctul de colectare din strada Thurzó Sándor a deşeurilor provenind şi din gospodării din Nojorid şi Sântandrei.

Preluarea deşeurilor de la populaţie se va face pe baza cărţii de identitate, iar administraţiile locale vor plăti municipalităţii orădene o taxă raportat la volumul populaţiei.

"Conform vechilor prevederi, comuna Nojorid avea să plătească 525 lei pe lună iar Sântandrei 412 lei pe lună, tarife care au urcat la 908 lei şi 712 lei pe lună", a spus primarul.