Primarul Ilie Bolojan şi-a ridicat în cap locuitorii străzii Ecaterina Teodoroiu. Proprietarii imobilelor din zonă se opun construirii viitorului drum rapid care să lege podurile Macio şi Theodor Neş, pe la poalele dealurilor de-a lungul liniilor ferate.

Peste 20 de orădeni au luat parte, luni dimineaţă, la conferinţa de presă organizată la faţa locului de liderul Mişcării Verzilor, Bihor, Horea Vuşcan. Proprietarii caselor s-au declarat împotriva construirii drumului expres argumentând că intensificarea traficului auto le va distruge imobilele, va creşte poluarea fonică şi va pune în pericol viaţa trecătorilor datorită spaţiului prea îngust.

"Să nu se facă niciun drum rapid pe sub geamurile noastre pentru că terasamentul nu rezistă la trafic. Casele noastre au început deja să crape de la camioanele care au trecut la şantierul podului Teodor Neş, dacă strada se transformă în drum expres vai fi şi mai rău. Nu ne opunem modernizării oraşului, dar nici nu dorim să devenim victime colaterale ale progresului", a reclamat Otilia Garofeanu, unul dintre locuitorii zonei. De asemenea, locuitorii cer municipalităţii să elimine restricţiile de circulaţie de pe stradă. "De când au pus semnele "Oprirea interzisă" la ambele capete pe stradă se circulă cu viteză. Ne e şi frică să lăsăm copiii să vină singuri de la şcoală", a reclamat o orădeancă.

Păstraţi pasarela!

Orădenii mai cer Primăriei să renunţe la demolarea pasarelei CFR de lângă gară, argumentând că pasajul subteran este de nefolosit. "Pasajul e un pericol public. Pe lângă că miroase şi e plin de mizerii, e şi foarte periculos. Nu poţi trece pe acolo decât ţinând geanta în braţe şi uitându-te tot timpul în spate. Nu vezi nicăieri un poliţist, iar dacă eşti agresat, nu poţi nici măcar cere ajutor pe telefonul mobil, pentru că nu ai semnal", a reclamat Mariana Moga.

Vom ataca în contencios!

Liderul Mişcării Verzilor, Horea Vuşcan, a spus că orădenii vor cere Primăriei să organizeze o consultare publică înainte de a demara o investiţiei de o asemenea amploare. "Le-am propus oamenilor să depună un memoriu la Primărie în care să îşi spună punctul de vedere şi să propună soluţii alternative, iar dacă municipalitatea va promova o Hotărâre de Consiliu Local pe această temă fără ca ei să fie consultaţi, cel mai probabil vom cere prefectului Gavrilă Ghilea să o atace în contencios", a declarat Vuşcan.

Revolta locuitorilor din strada Ecaterina Teodoroiu a pornit de la anunţul făcut de primarul Ilie Bolojan, săptămâna trecută, potrivit căruia municipalitatea va face încă din acest an demersuri pentru atragerea de finanţări europene în vederea construirii unui drum rapid care să lege podurile Macio, din zona Dragoş Vodă, şi Theodor Neş, din Bulevardul Ştefan cel Mare.

Investiţia se ridică la şase milioane euro şi presupune amenajarea a 3,5 kilometri de drum nou şi reabilitarea a 500 de metri de drum existent. Pentru a nu bloca circulaţia pe străzile pe care le va intersecta drumul rapid va fi prevăzut cu trei poduri peste străzile Louis Pasteur, Gheorghe Doja şi Piatra Craiului.

Mai multe despre drumul "plângerii", în articolul "Centura cu etaj: Primăria va face pasaje peste sensurile giratorii de la ieşirile spre Arad şi Deva"