Locuitorii străzii Republicii nu vor parcare în spatele Tribunalului. Cei circa 20 de orădeni, locatari ai imobilelor din vecinătatea viitoarei parcări supraetajate, s-au pronunţat în mod vehement împotriva investiţiei în cadrul dezbaterii publice organizate miercuri seară la Primărie pe tema raportului de mediu al acestui proiect.

Nu! 

Orădenii s-au declarat sceptici cu privire la corectitudinea concluziei raportului privind impactul viitoarei parcări asupra mediului făcut de firma Eco Consulting, care a apreciat că "implementarea proiectului nu va afecta semnificativ factorii de mediu". "Am studiat raportul şi am văzut că se manifestă o mai mare preocupare pentru păsări şi lilieci decât pentru oamenii care locuiesc aici. Emisiile de noxe vor fi de nesuportat pentru locuitorii din preajmă. Noi nu suntem de acord cu acest proiect", a declarat avocatul Paşcu Balaci, în numele vecinilor săi.

Declaraţia avocatului a fost întărită de toţi proprietarii de apartamente din zonă care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii. Orădenii au invocat faptul că parcarea nu se justifică datorită faptului că după-amiaza, când instanţele îşi termină programul de lucru, parcarea din spatele Tribunalului rămâne goală, că amenajarea parkingului va creşte circulaţia auto şi implicit poluarea în zonă, că lucrările vor pune în pericol imobilele vechi din zona centrală şi că după construirea parcării vor rămâne fără lumină naturală în apartamente, pentru că aceasta va fi obturată de clădirea de beton.

La judecată

Pentru a bloca investiţia, locuitorii zonei au şi dat în judecată municipalitatea care intenţionează să le dărâme garajele pentru a face loc organizării de şantier pentru parcarea supraetajată. "Locuitorii din strada Republicii 23, 25 şi 27 au acţionat în judecată Primăria Oradea pentru că a emis somaţii de demolare a garajelor. Nu ştiu ce investitor va veni aici având în vedere faptul că situaţia terenului este incertă", a declarat Paşcu Balaci.

Prezent la dezbatere, Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, a spus că procesul pe tema garajelor nu are nicio legătură cu raportul de mediu al viitoarei parcări şi i-a asigurat pe locuitorii zonei că aceasta nu va duce la înrăutăţirea condiţiilor de viaţă pentru vecini. "Să fie clar, o maşină parcată nu poluează! Astfel de parcări sunt construite în Bucureşti şi Cluj la doar 2 metri de blocuri de locuit şi nu e nicio problemă, or aici distanţa este mult mai mare. De asemenea, de jur-împrejurul clădirii va fi zonă verde pentru că vom amenaja 2.000 metri de parc", a spus Beltechi.

Afirmaţia directorului nu i-a convins însă pe localnici, care sunt hotărâţi să îşi apere interesul în continuare chiar dacă va fi nevoie să se opună construcţiei parcării prin intermediul instanţei de judecată.

Până în prezent municipalitatea a scos de trei ori la licitaţie construcţia parcării supraetajate cu 460 de locuri, cu scopul de a atrage un investitor dispus să finanţeze proiectul cu peste două milioane euro, dar nu a primit nicio ofertă.