Judeţul Bihor ocupă locul patru în ţară din punct de vedere al numărului pe patroni la mia de locuitori. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică în Bihor sunt 70 de patroni la mia de locuitori, peste media naţională care este de numai 57.
Topul judeţelor cu cei mai mulţi patroni la mia de locuitori este deschis de Bucureşti (148), Ilfov (102) şi Timiş (79). La polul opus se situează judeţele Mehedinţi (28), Botoşani (23) şi Vaslui (22).
De altfel, la această oră peste 200.000 de companii au zero salariaţi, multe firme mici, care au avut probleme în perioada crizei, fiind puse la păstrare până la revenirea economiei.
"Sunt judeţe, aşa cum este Vasluiul, unde lumea nici nu mai încearcă să deschidă o afacere şi unde există o lipsă de speranţă pentru dezvoltarea activităţii economice. Capitalul românesc s-a concentrat în jurul activităţilor de servicii, se înfiinţează spălătorii auto sau frizerii care se închid peste noapte", a declarat presei centrale Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
De aceeaşi părere este şi Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România care susţine că România nu se mai poate baza exclusiv pe exportul de mobilă şi Dustere pentru dezvoltare economică.
"Dacă ar creşte numărul de IMM-uri care exportă bunuri şi servicii, s-ar crea şi nucleul clasei mijlocii. În opinia mea, numărul de patroni ar trebui să se dubleze", a spus Agatohon.
Conform statisticilor oficiale România are 1,1 milioane de asociaţi sau acţionari persoane fizice la un număr de circa 730.000 de firme înregistrate, ceea ce înseamnă că, în medie, o companie are 1,5 persoane care ocupă funcţia de acţionar sau asociat.
În medie, 37% dintre acţionarii sau asociaţii din companiile înregistrate în economia locală sunt femei.