Acţiune de amploare a poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea care, împreună cu procurorii DIICOT Oradea, au descins, joi, în percheziţii în 11 judeţe din ţară, într-o anchetă ce vizează un grup 18 de tineri bănuiţi de infracţiuni informatice. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Poliţie, poliţiştii şi procurorii din Bihor au desfăşurat, cu sprijinul colegilor locali, 18 percheziţii domiciliare în judeţele Timiș, Argeș, Mureș, Galați, Iași, Suceava, Arad, Gorj, Ialomița, Neamț și Botoșani "pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în comiterea unor infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice și a fraudelor cu mijloace de plată electronică".

Concret, spun sursele BIHOREANULUI, cei 18 tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, sunt acuzaţi că au spart mai multe conturi de utilizator de pe Netflix, Facebook, mailuri şi site-uri ale unor instituţii publice, iar apoi s-au lăudat cu "loviturile" în grupuri private create pe o reţea de socializare, unde au şi scos la vânzare anumite date ale utilizatorilor şi parolele acestora.

"Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi postat în mediul online date informatice obținute în urma atacurilor informatice desfășurate sau a transferului neautorizat de date, respectiv sisteme informatice cu drepturi de administrator, conturi de utilizatori și parole aferente diverselor aplicații informatice, conturi de poștă electronică, date de identificare a cardurilor bancare, înregistrări video ale unor presupuse atacuri informatice asupra mai multor sisteme informatice, reţele de sisteme informatice infectate precum şi date de identificare ale cardurilor bancare, toate în scopul comercializării acestora", se precizează în informarea poliţiştilor. 

Într-un comunicat transmis de Biroul de presă al DIICOT, procurorii arată că tinerii au acţionat în perioada 26 decembrie 2016 -10 aprilie 2020 și îşi etalau reuşitele pe Facebook. "O parte dintre membrii comunităţii au postat pe o aplicație de socializare înregistrări video reprezentând atacuri informatice de tip Ddos asupra mai multor sisteme informatice". 

În cadrul perchezițiilor domiciliare au fost descoperite mai multe hard-disk-uri, unități centrale, laptopuri, telefoane mobile, tablete, stickuri de memorie și diverse înscrisuri, toate fiind ridicate în vederea cercetărilor. La finalizarea perchezițiilor, trei dintre membrii grupării au fost conduşi la Bucureşti, fiind cercetaţi şi într-un alt dosar, aflat în ancheta DIICOT Central. 

La Oradea, ancheta se desfăşoară deocamdată doar faţă de faptă, pentru infracţiuni de acces ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, transferul neautorizat de date informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.