O persoană a fost arestată preventiv, iar alte cinci au fost plasate sub control judiciar vinerea trecută, într-o anchetă a procurorilor DIICOT Oradea – Biroul Teritorial Satu Mare ce viza o grupare profilată pe contrabanda cu ţigări, coordonată de un fost ofiţer de poliţie din Satu Mare, Sebastian Morar, acum mutat în comuna Paleu.

Contrabandiştii lui Morar

Potrivit unui comunicat de presă făcut public de DIICOT, gruparea era formată din cetăţeni români şi ucraineni, şi era specializată pe contrabanda cu ţigarete de provenienţă extra comunitară.

„În urma cercetărilor, s-a stabilit că grupul infracţional era foarte bine organizat, fiecare membru având roluri precise în derularea activităţilor infracţionale, în ceea ce priveşte trecerea ţigărilor peste frontieră, transportul şi depozitarea acestora în diferite locaţii şi comercializarea lor către diferiţi clienţi”, se arată în comunicatul procurorilor.

Pe timpul monitorizării, membrii grupării au fost prinşi de mai multe ori cu ţigări, în urma unor acţiuni punctuale. O astfel de acţiune s-a derulat pe 18 iulie, când unul dintre contrabandişti, un sătmărean de 26 ani, a fost depistat în trafic în Oradea. Bărbatul a refuzat să oprească la semnalul regulamentar al poliţiştilor, prin urmare oamenii legii au pornit în urmărirea lui, reuşind în final să-l oprească. În urma controlului autovehiculului, polițiștii au constatat că acesta transporta în portbagaj și pe bancheta din spate 7.770 de pachete de țigări nemarcate.

Descinderi în zori

Acţiunile au continuat, însă, în total, în decurs de o lună, procurorii DIICOT reuşind să oprească intrarea pe piaţă a peste 55.000 de pachete cu ţigarete în valoare de 610.000 lei.

Monitorizarea grupării a luat sfârşit săptămâna trecută, joi, când, începând cu ora 6, poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, delegaţi de procurorul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, împreună cu lucrători din cadrul ITPF Oradea, ITPF Timişoara, BCCO Oradea, SCCO Satu Mare, IPJ Satu Mare şi IPJ Bihor, sprijiniţi de către lucrători din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Cluj şi Oradea, IJJ Maramureş şi IJJ Satu Mare, au descins la 51 de adrese aparţinând membrilor grupării, de pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş, Arad, dar şi în Bihor, unde echipajele au scotocit la 7 adrese, în Oradea, Paleu şi Beiuş.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit şi ridicat mai multe baxuri cu ţigări de provenienţă ucraineană, înscrisuri şi indicii care atestă implicarea celor vizaţi în activităţi infracţionale, telefoane mobile şi cartele telefonice în diferite reţele, importante sume de bani în lei şi valută, arme cu lunetă şi muniţie aferentă deţinute ilegal, dar şi droguri.

În cătuşe

Totodată, la sediul DIICOT Satu Mare au fost prezentate, pentru audieri, peste 40 de persoane, 5 dintre acestea fiind din Bihor. Dintre cei audiaţi, 12 au fost reţinuţi, iar 7 au fost prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

În final, în arest a ajuns doar fostul polițist Sebastian Morar, pentru care instanţa a admis propunerea formulată de DIICOT şi l-a trimis în arest pentru o perioadă de 30 de zile. Ceilalţi şase contrabandişti au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Între aceştia se numără şi bihoreanul Marius Marina, judecat deja, tot pentru acelaşi gen de fapte, în dosarul grupării coordonate de doi interlopi orădeni, pe vremuri recuperatori celebri - Viorel Pop, alias Uscatu’, antreprenorul hotelului Silver, şi fostul campion de box Viorel Creţu. În respectivul dosar, Marina era cel care a pus la dispoziţia membrilor grupului două maşini cu locaşuri special amenajate pentru ascunderea ţigărilor - un Renault Megane şi un Renault Clio -, ambele înmatriculate pe numele soţiei sale. Aceleași mașini le-a folosit și în afacerile cu gruparea fostului polițist. De altfel, Marina a fost prins în două rânduri în timpul monitorizărilor dispuse în noul dosar, cu țigări în mașinile sale. Prima dată pe 2 mai, pe strada Mihail Kogălniceanu din Oradea, când polițiștii au găsit la el 3.000 de pachete de țigări, și a doua oară pe 1 iunie, în Aleșd, când avea în mașină 8.033 de pachete de țigări.

Morar, scos din Poliţie de DNA

Sebastian Morar, fostul şef al Compartimentului Urmăriţi General din Inspectoratul de Poliţie Satu Mare, a fost „dezbrăcat” de uniformă în 2009, de procurorii DNA Oradea – Biroul Teritorial Satu Mare, în timpul unei ample operaţiuni derulate sub numele de „Forţe întrunite”, şi care a vizat destructurarea grupărilor de contrabandişti de ţigări din zona Halmeu- Porumbești.

Contrabandiștii beneficiau de complicitatea polițistului Sebastian Morar, cumnat cu unul dintre liderii acestor grupări, Viorel Moldovan, și a unor polițiști de frontieră, Kocsan Rudolf, respectiv Gheoghe Sorin Hotea, ambii agenţi în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Halmeu.

În urma procesului declanşat de DNA, Morar şi Kocsan au fost condamnaţi definitiv la câte 4 ani de detenţie, în timp ce Hotea s-a ales cu 5 ani şi 6 luni de detenţie, contrabandiştii, 10 la număr, fiind la rândul lor condamnaţi la diverse pedepse cu privare de libertate. 

După eliberarea din închisoare, Morar s-a mutat în comuna Paleu, din Bihor, însă nu s-a ţinut departe de belele. În martie 2017, a fost condamnat definitiv la o amendă penală de 45.000 lei pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi s-a ales cu permisul anulat. Asta nu l-a oprit, însă, să se urce la volan, fiind oprit cu focuri de armă în august anul trecut, după ce a fugit de un echipaj al Poliţiei Rutiere din municipiul Satu Mare.

Pentru isprava cu pricina, ex-poliţistul s-a ales cu un nou dosar penal, de astă dată pentru conducere fără permis şi ultraj, în care ancheta nu a fost, încă, finalizată.