Cu câteva zile înaintea alegerilor locale, prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, este protagonistul unei dezvăluiri conform căreia, în urmă cu 24 de ani, când era student al Facultății de Științe Socio-Umane, a fost condamnat, împreună cu alți colegi, că a falsificat legitimații care dădeau dreptul unor reduceri de prețuri la călătoriile cu trenul.

„A fost o greșeală din tinerețe, dar nu eram noi marii infractori”, afirmă Țiplea, acuzând o manevră politică ce-l vizează, de fapt, pe liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, căruia îi este fin și colaborator.

„Omul lui Bolojan”

Un articol publicat de site-ul Gandul.ro, reluat de un altul apropiat de PSD Bihor, Bihornews.ro, a dezvăluit marți că prefectul Dumitru Țiplea, prezentat încă din titlu ca fiind „omul lui Bolojan”, „era în tinerețe falsificator de legitimații de călătorie”, iar „instanța l-a condamnat”, fără a preciza dacă a făcut sau nu închisoare, doar sugerând acest lucru.

Potrivit sursei citate, în 15 mai 2000, Țiplea, absolvent al Facultății de Educație și Sport și student al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea, a fost condamnat de Tribunalul Arad la 6 luni de închisoare pentru „folosirea de instrumente oficiale false, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și complicitate la înșelăciune în convenții”, după ce anterior, în 14 octombrie 1999, Judecătoria Arad îl achitase, obligându-l însă la plata unei amenzi administrative de 1.500.000 lei, echivalentul a circa un salariu mediu și jumătate din acea vreme.

Articolul arată că, odată cu Țiplea, au mai fost condamnate și alte persoane, fără a preciza câte anume, ci relatând în schimb că o persoană, identificată cu o inițială, i-a plătit acestuia și încă unui complice suma de 50.000 lei pentru o legitimație de călătorie ca student, în final fiind falsificate 50 de astfel de legitimații, ce dădeau dreptul unei reduceri de preț de 50% pentru călătoriile cu trenul.

În articol se subliniază că Dumitru Țiplea este „omul lui Bolojan”, cu care are o relație naș – fin, și că cei doi au o colaborare începută în 2005, când a devenit șef al cancelariei prefectului, poziție pe care a avut-o până în 2007, pentru ca ulterior să-i fie consilier, în perioada 2007-2008, când actualul președinte al CJ Bihor și al PNL Bihor era secretar general al Guvernului. De asemenea, se arată că în 2008 – 2010 Țiplea a fost director de cabinet al fostului președinte al CJ Bihor Radu Țîrle, iar în decembrie 2019 a fost numit prefect al județului.

(sursa foto: Gandul.ro)

„Sunt 24 de ani de atunci”

Contactat de BIHOREANUL, Țiplea s-a arătat surprins de dezvăluirea de presă, pe care o consideră „o chestiune de campanie”, dar recunoaște că, student fiind, a avut de-a face cu legea.

Deși sentința arată că era vorba despre o afacere, iar Țiplea și complicele său au primit într-un caz 50.000 de lei pentru a elibera o legitimație, prefectul de Bihor prezintă faptele ca pe un „ajutor” pentru alți studenți.

„În 1997-1998 eram student și stăteam în cămin cu mai mulți prieteni, eram studenți „la stat” (n.r. – la facultate publică) și aveam legitimații cu reducere pe CFR. Unul dintre băieți, care era la Informatică, a zis „Hai să-i ajutăm și pe ăștia de la privat”, care nu aveau reduceri. Eram tot felul de studenți amărâți, veniți de peste tot, de multe ori nu aveam nici ce mânca. El (n.r. – colegul de la Informatică) a făcut câteva legitimații, le-am dat la 2-3, apoi și la alții. Nu ne-am dat seama care era gravitatea situației. La un moment dat a apărut Poliția în cămin, s-a făcut anchetă și proces”, a povestit Țiplea.

„Am fost trimiși în judecată patru colegi. Judecătoria Arad ne-a achitat, procurorul a insistat și la Tribunal ne-a dat 6 luni cu executare, am făcut recurs și Curtea de Apel Timișoara ne-a suspendat pedepsele”, a adăugat el.

Chiar dacă a fost condamnat penal, Țiplea afirmă că a fost „o greșeală din tinerețe”, despre care nu consideră că „este o chestiune care să te urmărească toată viața”, pentru că „totuși nu eram noi marii infractori”. „Cred că mulți în tinerețe au făcut lucruri pe care nu le-au conștientizat la acea vreme. Nu mă așteptam să se scrie acum despre asta, sunt 24 de ani de atunci. Unde-i relevanța, că totuși nu am comis o crimă?”, spune el, minimalizând situația.

Totodată, prefectul este convins că dezvăluirea propriilor fapte din urmă cu un sfert de secol nu l-ar viza atât pe el, cât pe liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, iar asta din cauza campaniei electorale, deși „el nu are nicio relevanță în povestea asta, nici nu ne cunoșteam atunci”.

De precizat că Țiplea nu candidează în alegerile locale din 9 iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!