Premierul Ungariei, Viktor Orban, dă o nouă lovitură de imagine în România. Presa românească specializată în sport scrie că, recent, şi l-a luat consilier pe probleme de fotbal în ţara noastră pe reputatul fost antrenor al Stelei şi al reprezentativei Naţionale a României Emeric Ienei, cu scopul de a întemeia şi la Oradea, la fel ca în Secuime, la Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, o academie de fotbal cu finanţare din ţara vecină şi prietenă.

Gazeta Sporturilor a informat, joi, că fostul tehnician, acum octogenar, a dat curs ofertei, devenind astfel consilier al premierului ungar. "Sunt consilierul domnului Orban! Eu îl cunosc de foarte multă vreme şi, fiind implicat şi pasionat de fotbal, n-am putut să-l refuz", este citat orădeanul Emerich Ienei.

Contactat de BIHOREANUL, prestigiosul fost antrenor şi-a nuanţat spusele, confirmând colaborarea cu Viktor Orban, dar negând că aceasta a fost formalizată prin încredinţarea funcţiei de consilier.

"S-a exagerat un pic (n.r. – în presa de la Bucureşti). N-am devenit consilier al primului ministru (n.r. – Viktor Orban), dar este adevărat că au venit (n.r. – emisari ai acestuia) ca să facă o academie de fotbal în jurul Oradiei. Proiectul presupune înfiinţarea unui centru de copii şi juniori în apropierea Oradiei, în drumul spre Satu Mare, şi bineînţeles că, fiind un oraş şi cu unguri, au făcut din Ungaria un apel să facă o prietenie şi să contribuie cu nişte jucători tineri în acest proiect", a declarat, joi, Ienei pentru BIHOREANUL.

Întrebat care va fi rolul său în acest proiect, Ienei a amintit că "am lucrat foarte mult în fotbalul românesc" şi, datorită palmaresului adunat, i s-a propus să supervizeze o viitoare academie de fotbal din partea premierului ungar Viktor Orban. "Am fost contactat şi am fost la Budapesta, şi trebuia să ne întâlnim cu aceşti oameni care vor să facă academia, dar dânsul (n.r. – Viktor Orban) a avut o întâlnire politică şi n-a mai putut veni".

Ienei a precizat, însă, că a discutat ulterior la telefon cu şeful Guvernului de la Budapesta, pe care îl "ajută" cu informaţii despre fotbalul din Oradea, "după modelul de la Sepsi (n.r. – Sfântu Gheorghe) şi Csikszereda (n.r. – Miercurea Ciuc)", a spus fostul antrenor.

Ienei a precizat, însă, că nu deţine nicio funcţie oficială pe lângă premierul Ungariei. "Este exagerat să se spună că sunt consilier al domnului Viktor Orban. Dumneavoastră chiar ar trebui să spuneţi că nu este adevărată treaba asta. Dumneavoastră trebuie să spuneţi că se doreşte o colaborare între cei de aici şi cei de acolo", a mai punctat fostul tehnician.

Pe de altă parte, gsp.ro susţine că în perioada următoare premierul Ungariei este aşteptat la Oradea pentru a se stabili exact locaţia unde ar urma să fie realizată noua academie de fotbal sprijinită de Guvernul de la Budapesta. Executivul ungar finanţează, de altfel, mai multe proiecte sportive în România, toate pe teritoriul aşa-numitului Ținut Secuiesc, iar noul proiect ar extinde aria şi în regiunea Crişana, pe care maghiarii o numesc Partium.