Lista candidaţilor la alegerile parlamentare pe care Ioan Mang a dus-o la Bucureşti, pentru a fi validată de conducerea centrală a PSD, a fost modificată.

Într-o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, organizată luni seară, social-democraţii au decis ca locul lui Emilian Pavel, candidatul PSD la Primăria Oradea care a obţinut un scor minuscul (7%) şi care, pe lista propusă de Mang şi votată simbolic de liderii PSD Bihor săptămâna trecută, ocupa a doua poziţie la Camera Deputaţilor, după Ioan Mang, să fie luat de Steluţa Cătăniciu, un politician care n-are nicio legătură cu Bihorul.

Potrivit G4media.ro, lista PSD Bihor aprobată la Bucureşti cuprinde doar cinci nume. La Senat, primul candidat şi, totodată, singurul considerat eligibil, este Florian Bodog, cel care şi în prezent deţine un mandat de senator, al doilea este Alin Novac Iuhas, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, iar al treilea este Stela Babău, fost candidat la Primăria Beiuş, dar care, la fel ca Pavel, n-a avut o prestaţie bună, obţinând doar 18,89% din sufragii, ce-i drept, peste scorul partidului la nivel judeţean.

La Camera Deputaţilor, lista cuprinde doar numele lui Ioan Mang şi Steluţa Cătăniciu.

Steluţa vs. Justiţia

Steluţa Cătăniciu (57 de ani) este un deputat de Cluj, aleasă în 2012 pe listele PNL, iar în 2016 ca membru ALDE. În luna iunie a acestui an, a anunţat că a demisionat din ALDE pentru a trece în partidul lui Dan Voiculescu, Partidul Puterii Umaniste, care în Parlament a activat în grupul PSD.  

Frecvent invitată în studiourile Antena 3, Cătăniciu a fost vicepreşedintă în comisia specială care a modificat Legile Justiţiei, comisie condusă de PSD-istul Florin Iordache, asta în ciuda faptului că ea nici n-ar fi trebuit să fie membru în Parlament.

În 2015, la sesizarea ANI, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, definitiv, că ea s-a aflat în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local la Cluj-Napoca (2008-2012), deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea.

Deşi i s-a interzis să mai ocupe funcţii publice, în 2016, nu doar că a candidat, dar a şi câştigat, iar mandatul ei a fost validat de colegii parlamentari. În aceeaşi situaţie a fost şi deputatul PSD de Bihor, Ioan Sorin Roman.

Mascarada lui Mang

Cât de încântaţi vor fi social-democraţii bihoreni să susţină o candidată impusă din Bucureşti, care n-are nicio legătură cu Bihorul, rămâne de văzut.

Sursele BIHOREANULUI spun că acesta este preţul pe care l-a plătit Mang şefilor de la Bucureşti, pentru a fi păstrat pe un loc eligibil de parlamentar, în ciuda scorului dezastruos de la alegerile locale.

De altfel, acest plan ar fi fost cunoscut de Mang încă de joia trecută, când într-o şedinţă a liderilor PSD Bihor s-a propus pe sine şi pe Emilian Pavel candidaţi la Camera Deputaţilor. Atunci, şeful social-democraţilor bihoreni a spus că a făcut un sondaj în Oradea şi, dintre propunerile partidului, fostul europarlamentar ar fi obţinut scorul cel mai bun, de 13%. Desigur, spusele sale au părut de-atunci ireale: dincolo de faptul că nimeni n-a văzut sondajul cu pricina, este greu de imaginat că, la doar două săptămâni după alegerile locale, unde a adunat numai 7% din voturi, Pavel să urce brusc în preferinţele orădenilor pentru Camera Deputaţilor.

Surse neoficiale susţin că acea mascaradă a fost menită tocmai ca să ascundă faptul că Mang a „vândut” al doilea loc eligibil al PSD Bihor la alegerile parlamentare, pentru ca el însuşi să aibă oportunitatea să se refugieze în Parlament.

UPDATE: Nu discută încă

În timp ce presa din Bucureşti a scris că social-democraţii au votat în şedinţa de luni listele pentru 19 organizaţii din ţară, inclusiv Bihor, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, pretinde că lucrurile se mai pot schimba. "Întrebaţi-mă mâine de listă, mai avem discuţii. S-a votat ieri, e adevărat, dar încă sunt discuţii", a declarat Mang, miercuri, pentru BIHOREANUL

Miercuri, liderii PSD la nivel central au programată o nouă şedinţă, în contextul în care joi, 22 octombrie, este termenul limită pentru depunere a candidaturilor la alegerile parlamentare.