Trebuia să fie cel mai frumos pasaj pietonal din această parte a Europei. A ieşit însă jalnic! La doi ani după încheierea lucrărilor, municipalitatea a decis rezilierea contractului cu Marconst pentru mozaicarea Pasajului Vulturul Negru.

"Probabil va exista un proces pentru încasarea penalităţilor prevăzute în contract", spune primarul Ilie Bolojan. Sumele sunt atât de mari încât ar băga în faliment chiar şi un trust de construcţii serios...

Eşec total

Deşi reprezentanţii municipalităţii s-au arătat şocaţi de rezultatul reabilitării pasajului, eşecul era previzibil. Lucrările finanţate din bani europeni au fost atribuite în iunie 2012 Marconst, firmă de casă a UDMR, printr-o licitaţie la care a concurat singură, la un preţ de 2,5 milioane lei, cu 10% sub valoarea estimată.

Ca să nu aducă pe bani grei meseriaşi din străinătate, aşa cum spera municipalitatea, Marconst şi-a calificat 5 mozaicari la locul de muncă. Când aceştia şi-au prins urechile, a apelat la meşteri din Ungaria, dar răul era deja făcut.

În iunie 2013, comisia de recepţie condusă de viceprimarul Mircea Mălan a refuzat să preia lucrările. Mozaicul era desprins şi fisurat, inserţiile de aramă care dădeau contur formelor erau neregulate, capacele de pe gurile de aerisire crăpate, plăcile de pe canalul tehnic tăiate strâmb, iar apa băltea. Deşi Primăria l-a păsuit 90 de zile, constructorul n-a remediat nici până azi defecţiunile.

La secret

În cei doi ani scurşi de atunci reprezentanţii Primăriei şi cei ai constructorului au avut nenumărate discuţii. Părţile au analizat varianta refacerii mozaicului pe banii firmei, angajarea unui constructor capabil să lucreze în subantrepriză şi chiar modificarea proiectului şi refacerea lucrărilor cu cofinanţarea Primăriei. În speranţa că Marconst îşi va drege boacănele, municipalitatea a ţinut la secret inclusiv contractul, invocând clauze confidenţiale, şi a păstrat discreţia asupra negocierilor.

Parlamentările ar fi continuat şi azi dacă nu intervenea primarul Ilie Bolojan. "Dacă până mâine nu avem o poziţie fermă a companiei, vom rezilia contractul", a ordonat Bolojan acum două săptămâni, cerând garanţii serioase că Marconst va reface mozaicul cu meşteri experimentaţi şi pe propria cheltuială. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, pe 14 mai municipalitatea a notificat firmei decizia de reziliere unilaterală.

Penalităţi ucigătoare

Conform planurilor municipalităţii, proiectul va fi refăcut de urgenţă pentru ca lucrarea să fie gata până pe 31 decembrie. Deocamdată, Primăria se bazează pe 1,3 milioane lei: 610.000 lei economisiţi în urma licitaţiei din 2012, alţi 520.000 lei prevăzuţi în contract, dar neplătiţi firmei, iar 200.000 lei reţinuţi ca garanţie de bună execuţie. În plus, municipalitatea speră să recupereze şi 307.000 lei achitaţi pentru lucrări care n-au mai fost recepţionate.

La acestea s-ar adăuga penalităţile de întârziere, uriaşe: Marconst ar trebui să plătească 1% pe zi de întârziere din 17 iunie 2013, când a expirat contractul, până în 14 mai 2015, când a fost denunţat. În total nu mai puţin de 4 milioane euro, de 7 ori peste valoarea contractului! O alternativă stă ascunsă într-o clauză ce permite anularea contractului când penalităţile ajung la 50% din suma pusă ca garanţie, adică 100.000 lei, doar că acel moment a trecut de mult!

"Trebuie să găsim soluţia legală care să convină ambelor părţi. Degeaba punem firmei penalităţi de milioane de euro dacă intră în faliment şi nu le va plăti niciodată", spune Mălan, invocând şi taxa de timbru pe care municipalitatea ar trebui s-o achite.

La preţ dublu

Arătat şi el cu degetul pentru "reuşita" lucrării, fostul diriginte de şantier, Ladislau Jakabffy, nu se sfieşte să acuze municipalitatea: "A subevaluat lucrarea. Nimeni nu putea face mai mult la banii ăştia. De altfel s-a şi văzut. Primăria oferă acum dublu pe aceeaşi lucrare"...

În luna martie a acestui an, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de refacere a pavajului. Ca să se îndrepte erorile din proiectul iniţial, mozaicul va fi refăcut printr-o tehnică bazată nu pe utilizarea cimentului, ci a răşinii. Pe de altă parte, se va renunţa la iluminatul din pavaj, oricum nefuncţional, mozaicul va fi extins cu încă 120 de metri pe porţiunea de lângă localul Columbus, iar partea din pavaj ce urcă pe marginea clădirilor va fi placată cu marmură roşie.

Valoarea investiţiei este estimată la 4,8 milioane lei, lucrarea urmând să fie scoasă la licitaţie în cel mai scurt timp, pentru a fi terminată până la 31 decembrie. Rămâne de văzut dacă, la un preţ dublu, oraşul va beneficia de o calitate de două ori mai mare...