Ordonanţa de Guvern care permite, timp de 45 de zile, aleşilor locali să-şi schimbe partidele păstrându-şi însă mandatele, mai aduce PSD Bihor încă un trofeu. După ce la începutul lunii l-a racolat pe consilierul judeţean ex-PDL Dorel Dume, care astfel îşi păstrează postul de director adjunct la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, PSD Bihor se laudă, de marţi, cu o nouă "achiziţie".

Fost consilier local, fost subprefect din partea PDL, fostă şefă a Cancelariei prefectului Gavrilă Ghilea, vicepreşedinte al PDL Bihor şi din nou consilier local, Adelina Coste a dezertat în tabăra adversă. Drept recompensă, a şi primit funcţia de vicepreşedinte al PSD Bihor.

"Sunt o democrată"

Anunţul a fost făcut marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la PSD Bihor de preşedintele filialei, Ioan Mang, alături de Coste. "Din punctul meu de vedere, (n.r. Adelina Coste) este un om politic adevărat, cu trecut, prezent, însă în mod special cu viitor, şi sunt bucuros că am reuşit ca împreună să ajungem la un numitor comun şi să construim un PSD Bihor puternic de aici încolo", a declarat Ioan Mang.

Membră PDL din 2007, Adelina Coste a admis că are o orientare de dreapta, chiar dacă acum a devenit membru al unui partid de stânga. "Ţinând cont de ultimele evenimente din cadrul PDL-ului, am ajuns la convingerea că drumul pe care acesta merge este închis. Iar decizia de fuziune este doar o prelungire a agoniei. Pentru mine, drumul în PDL s-a terminat. Ca atare am luat decizia de a face parte dintr-un partid care există şi va exista, nu un partid care a murit", a explicat Coste. Altfel spus, nu susţine fuziunea dintre PDL şi PNL, aşa că a decis, aşa cum ea însăşi a declarat, "să nu rămân pe dinafară".

Coste a declarat că se consideră "democrată" şi că a luat această decizie după ce a discutat cu "oameni dragi din politică, cu oameni de la care am învăţat politică, cu oameni care au avut încredere în ceea ce am făcut", iar, la insistenţele jurnaliştilor, a admis că printre aceşti oameni se numără şi fostul preşedinte şi primar PDL al Oradiei, în prezent senator PSD de Vrancea, Petru Filip.

Mureşan, salvat de blonda din PSD

Adelina Coste îşi păstrează scaunul de consilier local, dar şi-l "mută" acum în grupul PSD. Noul vicepreşedinte PSD Bihor a mai spus că îi cunoaşte pe consilierii locali PSD doar din şedinţe şi că ştie că au proiecte bune de la începuturile USL. De asemenea, nu are nicio jenă să lucreze alături de ei, chiar dacă a fost unul dintre cei mai vocali consilieri din Opoziţie: "Timp de 7 ani, am făcut politică faţă de PNL, cred că prea puţin am atacat PSD. Întotdeauna am criticat decizia primarului Bolojan".

Acum, Coste asigură majoritatea PSD-PC-UDMR în Consiliul Local Oradea, PSD având 7 consilieri, PC unul, iar UDMR 6, din totalul de 27. "Împreună cu consilierii locali municipali, vrem să facem pe viitor pentru Oradea mult mai mult", a spus Coste, adăugând că astfel politica locală orădeană devine de aceeaşi culoare cu cea naţională.

Şi Mang a vorbit despre noua majoritate din CL Oradea: "Cu ajutorul doamnei Adelina Coste, am asigurat faptul că Mureşan (n.r. viceprimarul PSD Ovidiu Mureşan) nu mai poate fi schimbat (n.r. - din funcţia de viceprimar)", a precizat şi Ioan Mang. Dacă noua majoritate din CLO va încerca sau nu să-l schimbe pe viceprimarul liberal Mircea Mălan, Mang însă n-a mai spus.

Întrebat dacă Adelina Coste ar putea fi candidatul PSD Bihor la Primăria Oradea la următoarele alegeri, şeful PSD Bihor a spus că "orice este posibil".

Supriză pentru Ghilea

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, s-a declarat surprins de vestea trădării Adelinei Coste. "Mă surprinde total ce-mi spuneţi, habar nu aveam că are de gând să plece de la noi. Nu mi-a spus că avea vreo nemulţumire, deşi am vorbit cel mai recent chiar săptămâna trecută. Nici nu cred că avea motive să fie nemulţumită, PDL a susţinut-o pe toate planurile. Ce să mai spun?... Poate consideră că n-a primit suficient de la partid şi o fi fost supărată...", a spus Ghilea.

Adelina Coste a intrat în politică în anul 2006, ca membru al PLD, partidul condus de Teodor Stolojan ce avea să fuzioneze cu PD în marele PDL. În 2008, Coste a fost pusă pe un loc eligibil pe lista de consilieri locali a PDL, fiind aleasă în deliberativul municipal. În 2009, ea a fost numită de prefectul de atunci, Gavrilă Ghilea, ca şefă a Cancelariei Prefectului, iar în 2010 a fost, pentru scurtă vreme, chiar subprefect, devenind prima femeie care a ocupat în Bihor o asemenea funcţie. Ulterior, ea a redevenit la şefia Cancelariei Prefectului.

În 2008, Adelina Coste a condus, alături de Mircea Matei, campania electorală a fostului primar Petru Filip pentru alegerea în Senatul României.

În 2012, Adelina Coste a fost pusă din nou pe un loc eligibil pe lista PDL pentru Consiliul Municipal Oradea, fiind propulsată şi în conducerea organizaţiei judeţene Bihor, ca vicepreşedinte.