Nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. Zicala pare tot mai potrivită situaţiei de la Spitalul Clinic Judeţean, pentru a cărui conducere se poartă de multe luni de zile adevărate războaie, toate soldate cu final indecis.

După ce pentru şefia instituţiei au concurat fostul manager al Maternităţii, Gavrilă Grebenişan, acum director interimar, şi Ladislau Csongor Ritli, fiul ministrului Sănătăţii, primul abandonând competiţia şi apreciind-o drept o mascaradă după ce fusese presat să se retragă, iar al doilea renunţând la numire după comentariile negative ale opiniei publice, un alt personaj important intră în joc, de o manieră spectaculoasă.

BIHOREANUL a aflat că viceprimarul liberal Gheorghe Carp s-a decis să părăsească Primăria pentru a prelua conducerea Spitalului Judeţean, iar primul pas va fi făcut în această săptămână. Cum interimatul lui Grebenişan urmează să expire vineri, se pare că Bolojan îl va numi ca manager provizoriu, până la organizarea noului concurs, pe doctorul Carp, chiar la cererea acestuia.

Rocada este numai în aparenţă surprinzătoare, fiindcă are la bază judecăţi cât se poate de raţionale. Pe de o parte, anul electoral 2012 nu se arată unul foarte încurajator pentru viceprimarul liberal. Mai precis, deşi primarul şi PNL au şansa obţinerii unui scor bun la alegerile locale, roadele vor trebui împărţite cu aliaţii din USL, astfel că, în ce priveşte municipalitatea, Bolojan va trebui - conform algoritmului stabilit în coaliţie - să cedeze o funcţie de secund PSD-ului, cealaltă revenind în mod deja "tradiţional" UDMR-ului. În aceste condiţii, Carp ar avea şanse aproape nule pentru o nouă funcţie în administraţia locală.

Pe de altă parte, dorinţa de implicare a doctorului Carp în tot ceea ce ţine de sistemul medical e binecunoscută, el fiind artizanul modernizării fostului Spitalului de Copii şi, în bună măsură, organizatorul unificării spitalelor orădene în cadrul celui Municipal. Manager eficient, având multiple relaţii şi fiind un "artist" al compromisurilor, Carp a fost implicat şi în bătălia pentru Spitalul Judeţean, imediat ce acesta a fost transferat în administrarea municipalităţii. Nu e un secret faptul că el a fost unul dintre cei mai dezamăgiţi de renunţarea lui Ritli jr la postul de manager.

Contestatar al lui Gavrilă Grebenişan, în ale cărui calităţi a afirmat public că nu crede, Carp l-a dorit pe Ritli jr. la conducerea spitalului, mizând atât pe capaciatea managerială a acestuia, cât şi pe sprijinul pe care unitatea l-ar fi obţinut graţie poziţiei de ministru al Sănătăţii pe care o deţine tatăl său. În plus, cei doi proveneau din sistemul medical, spre deosebire de inginerul Grebenişan, perceput ca un kamikaze implantat "la sacrificiu" de către primar, pentru a face tăieri dureroase care nu ţin seama mai deloc de orgoliile sau de ifosele celor în halate albe.

Până la urmă, totuşi, succesiunea evenimentelor i-a fost favorabilă lui Carp. Ele i-au adus în faţă o nouă provocare, într-un an care, pe de o parte, urma să îi rezerve o dezamăgire politică, iar pe de altă parte, din pricina resurselor financiare limitate ale Primăriei, i-ar fi diminuat oricum activităţile de viceprimar.

În plus, soluţia lui Carp - de a pleca din Primărie la Spitalul Judeţean - îi convine şi primarului Ilie Bolojan. Acesta nu avea nicio soluţie să-l menţină după alegeri ca secund al său, în egală măsură trebuindu-i o mână de fier la comanda celui mai mare spital din subordine, în jurul căruia gravitează, atraşi de bugetul substanţial alocat cheltuielilor de funcţionare, numeroşi politicieni şi firme căpuşă.

Drept urmare, Gheorghe Carp urmează să fie instalat în câteva zile la conducerea Spitalului Judeţean, urmând ca în scurt timp să se organizeze un concurs pentru ocuparea postului. Ce va face Gavrilă Grebenişan? Se va înscrie din nou în competiţie, pentru a-şi apăra poziţia? Sau va primi din nou - dacă nu cumva l-a primit deja - telefonul de la Bolojan prin care va fi rugat să stea deoparte?

De-acum, acestea sunt doar detalii. Singura necunoscută e cine va fi noul viceprimar al Oradiei până la alegeri...