Surpriză în conflictul dintre autorităţi şi omul de afaceri Ioan Micula, care - prin societatea Transilvania Complex - deţine clădirea fostului Hotel Pannonia din Piaţa Ferdinand şi în legătură cu care a dat ordin să fie renovată până în luna august, când e programată nunta fiicei sale, Olivia, fără însă a solicita şi, deci, nici obţine avizul Comisiei pentru protecţia monumentelor şi autorizaţia de construcţie de la Instituţia Arhitectului Şef din cadrul Primăriei Oradea.

Lucrările la imobilul ce face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea au fost demarate în luna ianuarie, iar de atunci atât Primăria, cât şi Direcţia pentru Cultură au încercat de mai multe ori să intre în clădire pentru a verifica ce anume se face.

Pentru că funcţionarii municipalităţii au fost refuzaţi, Poliţia Locală Oradea a aplicat, în luna aprilie, o primă amendă firmei lui Micula, în cuantum de 1.000 lei, impunând totodată stoparea de îndată a oricărei intervenţii.

De asemenea, luna trecută, au încercat şi specialiştii Direcţiei pentru Cultură să facă un control, reuşind abia după ce au solicitat sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. În urma descinderii, s-a constatat că se fac recompartimentări, desfaceri de tencuieli şi de zidărie, toate - evident - neautorizate, astfel încât au aplicat societăţii patronate de Ioan Micula o nouă amendă, de 5.000 lei, reiterând dispoziţia dată anterior şi de municipalitate în vederea opririi lucrărilor.

Ulterior, pentru că dispoziţia nu a fost respectată, Primăria a făcut o plângere penală împotriva firmei Transilvania, continuarea lucrărilor fiind în aceste condiţii infracţiune.

În acest context, Direcţia pentru Cultură Bihor a făcut un demers radical: vineri, avocatul instituţiei a depus la Judecătoria Oradea o cerere pentru emiterea unei Ordonanţe Preşedinţiale, astfel încât şantierul neautorizat să fie suspendat prin hotărâre judecătorească, motivaţia fiind că stricăciunile produse clădirii pot fi iremediabile.

"Am înregistrat vineri acţiunea, pentru că din păcate proprietarul clădirii nu a înţeles să se conformeze legilor şi nu a oprit lucrările în urma notificărilor făcute atât de către Primărie, cât şi de noi", a declarat luni pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.

"Judecătorii pot dispune încetarea oricărei intervenţii până la obţinerea documentelor prevăzute de lege. De obicei, cererea de emitere a Ordonanţei Preşedinţiale se face atunci când există o situaţie de urgenţă şi pentru evitarea unui prejudiciu ireparabil, iar în cazul de faţă prejudiciul ireparabil ar fi modificarea clădirii monument. Fireşte, dosarul se judecă în regim de urgenţă, între o săptămână şi cel mult trei săptămâni", a explicat pentru BIHOREANUL avocatul instituţiei, Cristian Rusu.

Dacă instanţa va da curs solicitării Direcţiei pentru Cultură, iar oamenii lui Ioan Micula vor încălca decizia magistraţilor, ei vor comite încă o infracţiune, care poate fi sancţionată cu închisoarea până la 2 ani.

Urmarea concretă a demersului Direcţiei pentru Cultură este că autorităţile nu mai trebuie să aştepte soluţionarea plângerii penale deja depuse de Primărie împotriva firmei lui Micula, iar acesta riscă să nu finalizeze renovările până în luna august, deoarece va trebui în prealabil să întocmească documentaţia pentru obţinerea avizului Comisiei pentru monumente şi autorizaţiei de construcţie din partea Instituţiei Arhitectului Şef.

Altfel spus, ar putea ajunge în situaţia să caute o sală de nunţi pe care s-o închirieze, dacă nu vrea ca fiica sa să-şi reprogrameze petrecerea de după căsătorie.