Ritli Csongor Ladislau a anunţat vineri dimineaţă că renunţă la funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea pe care a câştigat-o prin concurs. Ritli a notificat întâi Primăria Oradea, adresa fiind expediată ulterior, în jurul orei 11, şi la Spitalul Judeţean, prin fax.

De dragul tatălui şi al reformelor

Renunţarea este motivată pe cuprinsul a două pagini în care Ritli jr. subliniază că, provenind dintr-o familie de medici, domeniul sănătăţii este foarte important pentru el şi că, deşi a terminat o facultate cu specific juridic, a fost atras mereu de domeniul în care activau părinţii săi.

De asemenea, fiul ministrului Sănătăţii afirmă că în opinia sa, participând la concursul pentru şefia Spitalului Judeţean, nu a intrat în nicio incompatibilitate, iar concursul a fost corect, în pofida "vârtejului mediatic": "Consider că participarea mea la concurs (...) a respectat cadrul legislativ, deoarece managementul şi administrarea spitalului aparţin exclusiv Primăriei Oradea. Totuşi, vârtejul mediatic creat în jurul acestei candidaturi, pe de o parte, nu a permis o abordare obiectivă asupra managementului unei unităţi de o asemenea importanţă, pe de altă parte a cauzat grave prejudicii de imagine tatălui meu, ministrul Sănătăţii Ritli Ladislau".

Ritli jr. mai spune că a dorit să renunţe la funcţie deoarece consideră că reputaţia tatălui său şi măsurile de reformă propuse de acesta sunt mai importante decât numirea sa la şefia Spitalului Judeţean din Oradea. "Consider că activitatea ministerială a tatălui meu şi măsurile de reformă propuse pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar repezintă o prioritate faţă de eventuala mea numire în funcţia de manager la Spitalul Judeţean", arată Ritli jr. în scrisoarea de renunţare.

Acesta mai menţionează şi că are acceptul primarului Ilie Bolojan pentru a se retrage din funcţia câştigată prin concurs.

Contactat de BIHOREANUL, Ritli Ladislau Csongor a spus că nu doreşte să facă nici un comentariu suplimentar pe această temă.

Concurs cu scandal

După cum se ştie, primarul Ilie Bolojan semnase pentru numirea în funcţie a lui Ritli jr. începând cu data de 1 decembrie, dată până la care actualul manager interimar, inginerul Gavrilă Grebenişan, urma că conducă încă spitalul. Acum, însă, cel mai probabil concursul pentru şefia celui mai mare spital din judeţ se va relua.

Gestul lui Rilti jr. survine după ce săptămâna trecută, sub suspiciunea unui conflict de interese, ANI a cerut Primăriei şi conducerii Spitalului Judeţean informaţii cu privire la concursul câştigat de acesta, şi anume să-i fie comunicate numele persoanelor care au numit membrii comisiei de concurs, numele membrilor acestei comisii, precum şi desfăşurătorul concursului.

Concursul a fost programat între 24 şi 28 octombrie, dar s-a desfăşurat într-o singură zi, comisia motivând că după retragerea candidaturii managerului interimar Gavril Grebenişan - care lăsase să se înţeleagă că jocurile erua făcute pentru instalarea fiului ministrului - nu mai existau motive pentru ca el să se întindă pe durata a patru zile.

Comisia de concurs a fost prezidată de viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, din ea făcând parte şi şeful Direcţiei Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii, Adrian Cocoş, ca reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, şi conferenţiarul universitar Ciprian Brisc, ca reprezentant al Facultăţii de Medicină din Oradea.