Lovitură de teatru în problema gestionării câinilor din Oradea. Tribunalul Bihor a suspendat, miercuri, la cererea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), "regulamentul maidanezilor" instituit în luna septembrie prin Hotărârea de Consiliu Local 505.

"Motivarea sentinţei va fi cunoscut cel mai probabil în cursul zilei de mâine (joi - n.r.). Ce ştim în acest moment este că Instanţa a suspendat regulamentul privind organizarea şi funcţionarea serviciului specializat în gestionarea câinilor fără stăpân", a declarat pentru BIHOREANUL Eugenia Borbei, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei.

Directorul juridic al Primăriei a mai spus că în lipsa regulamentului de funcţionare suspendat de Tribunalul Bihor, adăpostul de câini din strada Coriolan Hora, preluat în septembrie de Administraţia Domeniului Public de la SOS Dogs, va funcţiona pe vechiul regulament.

"Suspendarea regulamentului înseamnă nu doar suspendarea prevederilor referitoare la eutanasiere, ci şi celor referitoarea la posibilitatea de adopţie cu păstrarea lor în adăpost, măsură considerată pozitivă de iubitorii de animale", a mai spus directoarea.

Eugenia Borbei a mai declarat că municipalitatea va face recurs împotriva sentinţei la Curtea de Apel. Juriştii Primăriei se aşteaptă, însă, ca procesul să se transforme în unul de durată pentru că, odată obţinută suspendarea regulamentului, avocaţii FNPA vor cere în instanţă anularea lui.

"Problema mare este că în funcţionarea acestui serviciu este blocată. Nu ştim cine îşi va asuma răspunderea în cazul în care câinii maidanezi care nu au putut fi ridicaţi de pe străzi vor face victime, pentru că în mod evident Primăria a făcut toate demersurile pentru a rezolva această problemă", a spus Borbei.

Hotărârea de Consiliu Local 505 din 2012 a stârnit nemulţumirea asociaţiilor de protecţia animalelor datorită prevederii referitoare la posibilitatea eutanasierii câinilor comunitari "în condiţiile legale". Aceasta dă posibilitatea municipalităţii, în cazul supraaglomerării adăpostului, să ucidă maidanezii după 7 zile de la depunerea în adăpost în care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi.

Normativul mai menţionează că adoptarea sau revendicarea unui câine se face în schimbul unei taxe reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu hrana şi sterilizarea patrupedului. Un câine pierdut de stăpân şi ridicat de hingheri de pe stradă poate fi scos la adopţie la numai două zile după ce a fost dus în adăpost.

O prevedere suplimentară se referă la posibilitatea ca animalele din adăpost să poată fi adoptate de către orădeni chiar şi dacă aceştia nu au unde le ţine. Câinii adoptaţi vor putea fi ţinuţi în adăpost contracost pe cheltuiala orădenilor dispuşi să plătească pentru a-i ţine în viaţă. Pentru că regulamentul a fost suspendat adopţiile câinilor cu păstrarea lor în adăpost vor înceta.