Un număr de 10 persoane din Oradea, Tileagd, Sânmartin, Aștileu, Sâmbăta, Săcueni, Diosig și Toboliu au fost puse sub urmărire penală de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bihor pentru un "tun" de 184.000 lei în dauna bugetului de stat, prin contrabandă şi comerţ cu ţigări de contrabandă. În timpul anchetei, poliţiştii au reuşit să confişte ţigări în valoare de 60.000 lei.

Din cercetările pornite anul trecut, comercianţii, șapte persoane din Oradea, Tileagd, Aștileu, Sâmbăta, Săcueni, Diosig și Toboliu, erau alimentaţi cu ţigări de trei bărbați, doi în vârstă de 50 ani şi unul de 32 ani, din Tileagd, Sânmartin și Oradea.

Cei 10 bihoreni, spun poliţiştii, "în perioada septembrie 2018 - martie 2019, ar fi conceput și dezvoltat o rețea ilicită în domeniul comercializării de țigarete provenite din contrabandă - colectare, transport, deținere, depozitare și vânzare - în vederea obținerii de venituri ilicite, cauzând astfel prejudicii însemnate bugetului general consolidat al statului, prin sustragerea de la plata taxelor, impozitelor și accizelor".    

Ancheta a fost declanşată anul trecut, iar pe 12 martie, poliţiştii au organizat 32 de percheziții domiciliare și la sedii ale unor societăți comerciale, în cadrul cărora au fost descoperite aproape 9.000 de pachete de ţigări, în valoare de 60.000 lei, care au fost indisponibilizate în vederea cercetărilor.

Culmea e că la o zi după percheziţii, un bihorean din lotul contrabandiştilor a fost prins în flagrant în Oradea, în timp ce îşi continua afacerile, având în autoturism 750 de pachete de ţigări nemarcate corespunzător, în valoare de aproximativ 7.500 de lei, care au fost confiscate. 

Totodată, poliţiştii au confiscat şi 12.200 de lei care au fost găsiți asupra bărbatului, bani despre care spun că ar proveni din comercializarea ţigărilor nemarcate.

În dosar, prejudiciul total cauzat bugetului general consolidat al statului a fost calculat la 184.703 lei, reprezentând taxe vamale, accize și TVA, din care au fost recuperați 93.313 lei, prin instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor deținute de cei în cauză.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor 10 persoane.