Marţea trecută mă întorceam de la "mitingul intelectualilor" din Parcul Traian când, pe caldarâm şi pe parbrizele maşinilor, prin centrul oraşului am văzut o mulţime de fluturaşi cu "Alianţa USL=Alianţa zdrenţele" şi "Ponta şi cu Antonescu, slugile lui Iliescu". Instantaneu, mi-am amintit de afişele PDL lipite hoţeşte peste tot în noaptea dinaintea alegerilor prezidenţiale 2009, înfăţişându-l pe Mircea Geoană ca "slugă" a aceluiaşi Iliescu, a lui Năstase şi a lui Vanghelie. Ce slugă a fost, s-a văzut abia anul trecut...

Tot instantaneu, am realizat că strategia PDL va fi aceeaşi şi în 2012: nu să spună că ei sunt mai buni şi mai curaţi decât ceilalţi (ar avea curaj?, cine i-ar mai crede?), ci să inducă "român'lor" (cum ne zice Preşedintele) convingerea că politicienii "sunt toţi la fel". De porci, de ticăloşi, de hoţi, de curve, de blonde şi de analfabeţi. Numai aşa, scârbiţi, alegătorii vor sta departe de urne, iar ei s-ar ocupa de vot să iasă tot ei.

Eu pun, însă, o întrebare simplă: este Mutu=Hagi? Amândoi au faultat şi scuipat pe teren, dar nu în mod egal. Unul a mai "păcălit" fotbalul, celălalt n-a furat pe nimeni. Sau: a fost Angela Similea Tina Turner? O fi falsat şi una, şi cealaltă, dar Tina n-a făcut playback!

Logic, nici politicienii nu sunt toţi la fel, oricât s-ar căzni propaganda să-i niveleze pe toţi, ca-n comunism. Să privim în jur: nici măcar în PDL Corcheş nu e ca Matei, după cum Groza n-a fost Filip! De asemenea, Tokes nu e Kiss! Florica Cherecheş nu e totuna cu Rozalia Biro! Mai departe: Duţă de la CAS nu-i ca Arafat de la SMURD! Adomniţei număra greşit stelele de pe steagul UE, dar Roberta numără "greşit" voturile, iar Udrea "greşeşte" banii Mega-Ministerului Sub-Dezvoltării. Bolojan nu e Antonescu, după cum nici USL nu e "aceeaşi mizerie" cu PDL! Opoziţia are bubele ei, dar cele ale Puterii sunt mortale!

Activiştilor portocalii le-ar conveni să creadă tot omul că "ce mi-e galben, ce mi-e roşu". Dar Tăriceanu a îngenunchiat Parlamentul în faţa Guvernului şi Guvernul la picioarele Preşedintelui? Năstase i-a tăiat pe bugetari? Ciorbea a ratat intrarea în Schengen? Pe Ponta l-a pus Băsescu premier după demiterea lui Boc 2, sau pe Boc 3? Antonescu a umilit medicii, profesorii, pensionarii, militarii, funcţionarii? Constantinescu ne-a spus să ne cărăm din ţară? Nu toţi politicienii au furat, iar dintre cei care au făcut-o unii s-au lins pe degete după ce au umblat cu mierea, în timp ce alţii au furat tot borcanul!

Adevărul acesta atât de simplu îl ştiu şi românii care au protestat toată săptămâna trecută, că doar nu degeaba, dincolo de abolirea taxei auto sau de protejarea Roşiei Montane, au cerut într-un cor uriaş acelaşi lucru: "Jos Băsescu!" şi "Alegeri anticipate, nu comasate!".

Oricât de proşti i-ar vrea Partidul, oamenii au intuit corect: comasate=pe jumătate furate! Şi atunci de ce mai trage Puterea de timp? Să treacă supărarea pentru ca, la toamnă, să voteze din nou găleţile şi morţii?...