La o zi după ce documentul a fost lansat la nivel naţional de către conducerea centrală a USL, programul pe probleme de mediu al Opoziţiei a fost explicat şi de către deputatul Lucia Varga, fost secretar de stat la Ministerul Mediului în Guvernarea Tăriceanu. Aceasta a criticat mai ales procentajul mic de absorbţie a fondurilor europene destinate lucrărilor de mediu, de doar 187 de milioane de euro dintr-un total disponibil de 5,6 miliarde. 

"Este pentru prima oară când o alianţă sau uniune de partide din România lansează un program care îşi propune rezolvarea coerentă a problemelor de mediu", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bihor, deputatul Lucia Varga, fost secretar de stat la Ministerul Mediului în perioada 2006-2008.

Stăm prost

Varga spune că programul USL dedicat acestui domeniu a pornit de la constatarea că în ultimii trei ani, adică de când PDL se află la guvernare, problemele de mediu au fost ignorate, iar rezultatele sunt dezastruoase.

"România are cea mai mare poluare cu particule, ceea ce se reflectă în faptul că la noi îmbolnăvirile provocate din această cauză sunt de trei ori mai multe decât media din Uniunea Europeană. În ce priveşte asigurarea cu servicii de furnizare a apei, doar două treimi din ţară este acoperită, iar în privinţa asigurării serviciilor de canalizare doar 43,7% dintre locuinţele din România au această facilitate, în timp ce media europeană este de 70%. Ţara noastră a pierdut şi şansa de a valorifica pe piaţa internaţională certificatele verzi, ceea ce a produs bugetului un prejudiciu de peste 2 miliarde de euro. Suntem pe ultimul loc şi la absorbţia de fonduri europene pentru rezolvarea problemelor de mediu, din 5,6 miliarde de euro puse la dispoziţie de UE la noi s-au făcut plăţi de numai 187 milioane euro", a descris Varga "diagnosticul".

Ce vrea USL

În ce priveşte ideile USL de remediere a acestei stări de fapt, deputatul liberal a afirmat că "prioritatea nr. 1 este creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi asigurarea sumelor necesare pentru cofinanţare din partea statului român a proiectelor de mediu".

De asemenea, Varga a spus că USL şi-a fixat în program efectuarea de lucrări pentru asigurarea serviciilor de apă şi canalizare în toate oraşele, încurajarea utilizatorilor energiilor regenerabile prin cofinanţarea proiectelor ce au acest scop şi aplicarea "întocmai" a legislaţiei de mediu, deoarece în prezent, deşi prevederile legale sunt clare, ele nu sunt aplicate.

Fostul secretar de stat nu a insistat, totuşi, să prezinte şi metodele prin care USL, în cazul în care va ajunge la putere, va aplica programul prezentat.