Ilegalităţi "grosolane"

Deputatul liberal a explicat într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri motivele pentru care PNL va depune o nouă moţiune de cenzură, după ce Guvernul Boc 5 şi-a angajat răspunderea pe un nou proiect al Legii Educaţiei.

"Curtea Constituţională a decis anul trecut, în noiembrie, că procedura asumării răspunderii pe Legea Educaţiei este neconstituţională. Motivul e că această procedură trebuie să fie folosită doar in extremis, atunci când prin procedurile obişnuite nu se poate adopta legea. Situaţia este neschimbată, deci PDL continuă seria ilegalităţilor grosolane", a spus deputatul Lucia Varga.

Un argument în plus invocat de parlamentarul bihorean este că adoptarea legii prin asumarea răspunderii nu mai este posibilă deoarece proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor, aflându-se acum în dezbaterea Senatului, astfel că Guvernul nu-şi poate retrage propriul proiect din dezbaterea parlamentară.

Pe de altă parte, a evidenţiat Lucia Varga, proiectul pe care Guvernul îşi asumă răspunderea conţine multe articole ce contravin Constituţiei, amintind două asemenea exemple: articolul referitor la dreptul ministrului Educaţiei de a revoca din funcţie rectorul unei Universităţi şi cel privind obligativitatea avizării Cartei Universitare de către ministru, ambele încălcând autonomia universitară garantată de Constituţie.

PDL, desprins de realitate

Deputatul liberal a declarat că "PDL a pierdut orice legătură cu realitatea şi nu mai are legitimitate populară", pe lângă isprăvile de până acum mai săvârşind încă una: discriminarea populaţiei de etnie română în raport cu minorităţile etnice, şi în special cu cea maghiară. "Minorităţile vor beneficia prin noua Lege a Educaţiei mai multe drepturi decât populaţia majoritară, încălcându-se astfel principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii", a spus Lucia Varga.

Ca exemple, deputatul PNL a citat câteva prevederi în sprijinul afirmaţiei sale: "În articolul 37 al legii se arată că în învăţământul preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor, toate disciplinele se studiază în limba maternă cu excepţia limbii române. De asemenea, se stipulează că testele la limba română se vor da în baza unei programe speciale, precum şi faptul că istoria şi geografia României se vor preda tot în limbile minorităţilor".

În încheiere, deputatul Lucia Varga a afirmat că "Guvernul Băsescu-Boc-Udrea susţine interesele unei minorităţi restrânse de afacerişti, iar pentru restul populaţiei nu are decât un imens dispreţ şi nepăsare".