Bani pentru clientelă

„Sistemul de coplată este încă un bir pe care Guvernul Boc IV şi Ministerul Sănătăţii îl pun pe spinarea românilor ce muncesc şi a firmelor din sectorul privat", a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul liberal de Bihor Lucia Varga.

Ea şi-a argumentat poziţia spunând că, de vreme ce vor fi obligaţi să plătească atât consultaţiile la medicul de familie cât şi la cei din spitale, nu este reală motivarea Ministerului Sănătăţii, conform căreia prin introducerea noii taxe ar încerca să limiteze adresabilitatea la spitale şi s-o crească, în schimb, pe cea către medicii de familie. „Mulţi cetăţeni nu-şi vor permite să plătească vizitele la medicii de familie, îşi vor amâna rezolvarea problemelor medicale până ajung la spitale, aşa că tot la spitale vor ajunge", a estimat Lucia Varga, care a precizat că se opune coplăţii şi că va încerca să modifice proiectul trimis în Parlament de Ministerul Sănătăţii.

Referitor la sumele pe care Guvernul estimează că le va strânge din coplată, de circa 700 de milioane de lei anual, deputatul bihorean a afirmat că aceşti bani nu vor contribui la creşterea calităţii serviciilor medicale, întrucât cheltuirea lor nu va fi transparentă, astfel că de ei vor profita firmele clientelei PDL şi UDMR care vor tipări aşa-numitele tichete de moderare cu care pacienţii trebuie să se prezinte la medic pentru a face dovada coplăţii.

O prostie nouă

Deputatul liberal a criticat şi noul proiect de lege a educaţiei, iniţiat de ministrul Daniel Funeriu, la numai un an după ce Guvernul condus de acelaşi Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe un alt proiect de lege a învăţământului.

„Şi despre acest nou proiect se va demonstra că este tot prost, pentru că s-au făcut aceleaşi greşeli ca anul trecut: nu au fost consultaţi nici părinţii şi elevii, nici cadrele didactice", a spus Lucia Varga.

Aceasta a dat jurnaliştilor şi exemple de „confuzii şi inconsecvenţe" din proiectul nou, precum împărţirea unităţilor de învăţământ în publice şi private, fără a încadra şcolile confesionale în niciuna din aceste două categorii, lăsarea programei şcolare când la alegerea comunităţilor locale, când la discreţia Ministerului în două paragrafe diferite ale proiectului, lipsa oricărei referiri la psihologii şcolari etc.

Pentru a putea depune amendamente la acest proiect de lege, Lucia Varga a anunţat că va trimite tuturor şcolilor şi primăriilor din judeţ chestionare adresate directorilor, profesorilor, elevilor şi părinţilor, pentru ca aceştia să spună ce anume trebuie îndreptat în educaţie şi ce anume să rămână neschimbat.

O mică victorie pentru persoanele cu handicap

În conferinţa sa de presă, Lucia Varga a vorbit şi despre o mică victorie pe care a repurtat-o în comisia de muncă de la Camera Deputaţilor care a adoptat un amendament depus de ea, în beneficiul persoanelor cu handicap.

„În urma acestui amendament, persoanele cu handicap grav vor primi 350 de lei lunar, în loc de 202 lei ca până acum, iar persoanele cu handicap accentuat vor primi 300 de lei, faţă de 166 ca până acum. De asemenea, vor primi îndemnizaţii şi familiile care au copii cu handicap", a spus Lucia Varga, precizând că pentru copiii cu handicap grav familiile acestora vor primi 100 de lei lunar, pentru cei cu handicap accentuat 75 de lei, iar pentru cei cu handicap mediu 40 de lei.

„Îi rog şi pe ceilalţi parlamentari să voteze în plen amendamentul deja adoptat în comisie. Sper că dacă votul se va da în Săptămâna Mare, nu se va împotrivi nimeni", şi-a încheiat deputatul liberal pledoaria.