Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, deputatul PNL Lucia Varga a declarat că, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, s-a încheiat un audit desfăşurat la fosta Direcţie Ape Crişuri (rebotezată la începutul anului cu denumirea Administraţia Bazinală de Apă Crişuri), raportul de audit relevând mai multe nereguli comise atât în primele nouă luni ale anului trecut, când director coordonator era PSD-istul Viorel Iuhas (în baza alianţei de guvernare dintre social-democraţi şi PDL-işti), cât şi ulterior, în perioada când succesor al acestuia era, ca interimar, democrat-liberalul Dorel Dume, directorul tehnic al Direcţiei.

Furturi de criză

"Cer actualei conduceri a Direcţiei Ape Crişuri să facă public raportul de audit, care confirmă ceea ce spuneam şi anul trecut, şi anume că s-au făcut achiziţii publice supraevaluate în perioada când la conducere era Viorel Iuhas, achiziţii care după părerea mea au avut ca principal scop satisfacerea clientelei politice", a spus Lucia Varga, explicând că este vorba de achiziţii de servicii şi bunuri peste preţul pieţei, de la furnizori apropiaţi PDL şi PSD.

Varga a afirmat că, între alte aspecte de acest fel, raportul de audit relevă şi faptul că directorul tehnic Dorel Dume, pus pentru câteva luni în locul lui Iuhas, a făcut şi mai multe angajări, tot pe criterii politice, din rândul PDL. "Domnul Dume a angajat 20 de persoane, în ciuda declaraţiilor liderilor PDL cum că ei au blocat angajările în sistemul de stat. Sper ca acum, când se pune problema reducerii de personal, disponibilizările să se facă pe principiul "ultimii veniţi, primii plecaţi", adică să fie disponibilizaţi cei aduşi în baza carnetului de partid".

Deputatul liberal a afirmat că această problemă se va manifesta în toate instituţiile publice, tocmai din cauză că la conducerea lor au fost numiţi directori politici: "Mă întreb cât de obiectivi vor fi directorii de partid în selectarea personalului care să rămână şi a celui care să fie disponibilizat. Sper că nu vor fi daţi afară specialiştii şi păstrată clientela de partid".

Ineficienţa care costă

Fost secretar de stat la Ministerului Mediului, deputatul Lucia Varga a criticat şi duplicitatea actualei guvernări în chestiunea accesării fondurilor europene, afirmând că autorităţile declară, în mod corect, că asemenea fonduri trebuie accesate, dar fără să facă nimic, sau aproape nimic, în mod practic.

"Înainte să plec de la Minister, pentru Bihor au fost aprobate proiecte cu fonduri europene în valoare de aproape 300 milioane de euro, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, pentru realizarea unui sistem integrat de management al deşeurilor şi pentru modernizarea sistemului de termoficare a Oradiei. Acum, constatând că toate acestea au fost blocate, i-am adresat domnului ministrul Laszlo Borbely o interpelare ca să aflu cauza acestor blocaje", a spus Lucia Varga.

Parlamentarul a afirmat că în 14 iunie a primit răspunsul la interpelare, iar în document primea asigurări că situaţia va fi remediată la începutul lunii iulie. "După cum vedem, începutul lunii iulie s-a cam dus, dar măsurile promise de conducerea Ministerului pentru intrarea în normalitate tot nu au apărut", a conchis deputatul liberal.

Tot în legătură cu proiectele ce pot fi finanţate cu fonduri europene, Lucia Varga a dat exemplul negativ al actuali conduceri a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care nu a mai promovat niciun asemenea proiect. "De doi ani n-am mai auzit să fi accesat APM Bihor asemenea fonduri...", a conchis Varga.