Deputatul PNL Bihor Lucia Varga l-a interpelat pe ministrul Muncii, Mihai Şeitan, cu privire la eliminarea alocaţiilor pentru anumiţi copii şi la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi.

Parlamentarul bihorean l-a avertizat pe ministrul PDL-ist că alocaţiile de stat pentru copii sunt un drept constituţional, necondiţionat de veniturile părinţilor. "Cum intentionaţi să eliminaţi de la plata alocaţiei de stat copii ai căror parinţi au venituri peste un anumit plafon, în contextul în care acest drept este unul constituţional? Pentru informarea dumneavoastră, reproduc aici textul aliniatului 2 al articolului 49 din Constituţia României: Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor se stabilesc prin lege", a argumentat Lucia Varga în interpelarea sa.

Deputatul bihorean i-a cerut ministrului să explice dacă a propus această măsură pentru a face economii la buget pe seama copiilor sau a vrut să recalculeze toate alocaţiile în funcţie de veniturile părinţilor. În opinia ei, măsura propusă nu este una de dreapta, deşi PDL pretinde că ar fi un partid de dreapta.

Referindu-se la egalizarea vârstei de pensionare, Lucia Varga i-a cerut ministrului Mihai Şeitan să-i comunice care este punctul de vedere al Guvernului cu privire la raportul dintre speranţa de viaţă şi vârsta de pensionare comparativ cu alte state membre UE, precum şi poziţia guvernului faţă de o asemenea măsură.

Deputatul bihorean a precizat că egalizarea vârstei de pensionare în acest moment este prematură, speranţa de viaţă în România fiind mai mică decât în ţările UE, iar modificarea intempestivă a unei legi organice de o asemenea importanţă putând produce nemulţumiri în rândul celor aflaţi în prag de pensionare.