Parlamentarul liberal de Bihor Lucia Varga a expus, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, raţiunile în baza cărora reprezentanţii PNL din Camera Deputaţilor s-au opus introducerii pe ordinea de zi a proiectului de lege prin care funcţiile publice vor fi politizate prin fixarea pe posturi a PDL-iştilor. "Am fost nevoiţi să părăsim plenul Camerei deoarece preşedintele Roberta Anastase a introdus nelegal pe ordinea de zi acest proiect, înainte să expire termenul până la care deputaţii puteau depune amendamente la text", a spus Lucia Varga.

Reprezentanta PNL a menţionat că partidul său a atacat deja la Curtea Constituţională proiectul de lege, şi a arătat şi alte argumente pe care se sprijină opoziţia, argumente luate din realitatea imediată a judeţului Bihor.

"Deja vedem în Bihor consecinţele politizării promovate de Guvernul Boc I, prin OG 37/2009, când PDL guverna împreună cu PSD, dar şi de Guvernul Boc III, prin OG 105/2009, după ce PSD a ieşit de la guvernare. Această politizare merge acum nu numai până la funcţiile de conducere a instituţiilor deconcentrate ale Guvernului în teritoriu, ci coboară inclusiv la nivelul directorilor de şcoli sau a şefilor de servicii şi de birouri din instituţiile publice descentralizate", a rezumat deputatul liberal.

Lucia Varga nu s-a sfiit să şi nominalizeze câteva exemple unde "criteriul competenţei nu contează". "Cel mai bun exemplu este Mircea Matei, care după ce a fost bun specialist la Inspectoratul Teritorial de Muncă, a fost promovat ca şef la Autoritatea Naţională de Reglementare în Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice", a spus Varga, cu o evidentă ironie, referindu-se la faptul că Matei a prins prima sa slujbă publică abia anul trecut, până atunci fiind, pe hârtie, angajat la agenţia de modele patronată de soţia sa.

"Mi-aş fi dorit un bihorean în structurile de putere centrale de la Bucureşti, dar mi-aş fi dorit un bihorean care să se şi priceapă", a mai comentat Varga.

Deputatul liberal a mai dat şi exemplul Marilenei Crişan, promovată ca director coordonator al Spitalului Municipal Oradea exclusiv datorită "meritului" că este preşedinta Organizaţiei de Femei a PDL Bihor, precum şi al Mariei Sferdean, recent numită ca preşedinte-director general al CAS Bihor, "după o bogată experienţă dobândită la Salonta".

Ca antiteză la asemenea politizări excesive, Lucia Varga a susţinut că PNL nu şi-a permis, cât timp s-a aflat la guvernare, să numească oameni fără calificare profesională sau al căror singur atu a fost apartenenţa politică. Ea a dat exemplul fostului manager al Spitalului TBC, Dacian Foncea, sprijinit de PNL chiar dacă nu era membru de partid, dar care şi-a dovedit performanţele, fiind apreciat atât de pacienţi, pentru condiţiile create în spital, cât şi de personalul medico-sanitar, pentru modul în care a condus unitatea.

Dat fiind faptul că, mai nou, numirile PDL-iştilor se fac fără ca acestea să fie anunţate public (cum a fost şi cazul Mariei Sferdean la CAS), Lucia Varga a opinat că "lipsa de transparenţă este deja o caracteristică a Guvernului Boc", iar felul cum au loc numirile, "pe şest", este "menit ca să evite ca persoanele numite să nu fie întrebate despre experienţa lor profesională şi priceperea în domeniile pe care au ajuns să le conducă".