"Dacă ai sănătate, poţi avea şi economie, şi educaţie, şi sport, şi cultură". Acesta este motivul pentru care, a declarat deputatul PNL Lucia Varga într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, liberalii vor depune luni în Parlament un proiect de Lege a Prevenţiei, care să oblige guvernele să asigure populaţiei accesul gratuit la testările medicale în vederea depistării bolilor grave, cum este cancerul ori afecţiunile cardio-vasculare.

"În timpul guvernării Tăriceanu, când ministru al Sănătăţii era Eugen Nicolăescu, Guvernul a derulat un program de evaluare gratuită a stării de sănătate a populaţiei, care însă a fost repede abandonat de guvernul Boc", a spus Lucia Varga.

Aceasta a afirmat că legea va permite o continuitate în derularea programelor profilactive şi o mai bună finanţare a acestora, sperând că Legea Prevenţiei va intra în vigoare chiar din prima zi a anului viitor şi, înainte de asta, va fi luată în calcul la adoptarea bugetului de stat pe 2013.

Varga a amintit, de asemenea, că PNL a mai derulat programe de sănătate susţinute de voluntarii partidului, printre care "PNL are grijă de sănătatea ta", în urma căruia au fost monotorizate peste 100.000 de persoane cărora li s-a asigurat măsurarea gratuită a tensiunii şi glicemiei, şi tot la propunerea liberalilor, dar şi cu sprijinul fostului ministru UDMR Ritli Ladislau, a fost iniţiat programul gratuit de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, ce va fi derulat în Bihor în următorii cinci ani. "În baza proiectelor pe care le-am desfăşurat, am descoperit că la peste 70% din cetăţenii care au făcut testele gratuite s-a înregistrat o depăşire a limitelor normale de tensiune, la 30% s-a constatat depăşirea limitelor normale ale glicemiei, iar la 10% dintre femeile care au făcut testul Papanicolau s-a constatat că aveau simptome care necesitau investigaţii suplimentare pentru depistarea cancerului", a spus deputatul Lucia Varga.

Prin intermediul jurnaliştilor, Varga a făcut un apel la ceilalţi parlamentari bihoreni ca, indiferent de culoarea lor politică, să voteze proiectul Legii Prevenţiei, fiindcă doar în baza unui asemenea cadru legislativ cetăţenii vor avea acces gratuit la testările pentru depistarea bolilor grave, care de obicei au costuri mari, ce depăşesc posibilităţile materiale ale familiilor.