În răspunsul dat de ministrul Educaţiei la interpelarea deputatului PNL Lucia Varga, reducerea numărului de posturi este "o necesitate", şi va afecta doar suplinitorii şi profesorii pensionari. "La nivel naţional se înregistrează 5.200 de suplinitori necalificaţi, aproximativ 3.800 de norme fiind suplinite de pensionari", spune ministrul în răspunsul său.

"Presupun că prin reduceri de personal se înţelege respectarea promisiunilor de majorare a salariilor din învăţământ cu 50% din campania electorală. Sau poate prin neachitarea salariilor pe luna februarie? Sau prin desfiinţarea unor sporuri salariale? Sunt acestea metode de a-i ajuta pe dascăli să renunţe de bună voie la catedră?", comentează Lucia Varga, ironic, răspunsul ministrului, într-un comunicat dat publicităţii marţi.

Deputatul liberal afirmă că, potrivit ministrului Educaţiei, în Bihor vor fi reduse doar 230 de norme. „Poate pentru domnia sa 230 este doar un număr, pentru mine înseamnă 230 de persoane care lucrează în învăţământ, şi care vara aceasta vor ajunge pe drumuri", spune deputatul Lucia Varga.

Conform ordinelor Ministerului Educaţiei, disponibilizările din învăţământ vor fi făcute pe baza unor criterii stabilite de Consiliul de Administraţie al Inspectoratelor Şcolare, în înţelegere cu sindicatele, ceea ce a determinat-o pe Lucia Varga să concluzioneze că, de fapt, ministrul Daniel Funeriu fuge de răspundere.

„Domnul ministru se spală astfel pe mâini de responsabilitate, după ce a impus câte un număr de disponibilizaţi în fiecare judeţ, aruncând problema subalternilor numiţi politic. Cât de obiective pot fi criteriile stabilite de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Bihor, în condiţiile în care conducerea acestuia a fost numită de către PDL pe criterii politice? Va fi un criteriu politic şi simpatia şi carnetul de partid portocaliu?", întreabă Lucia Varga.