Deputatul Lucia Varga, reprezentându-i pe alegătorii din Colegiul uninominal Aleşd, şi senatorul Cornel Popa, ales în 2008 în Colegiul Aleşd-Beiuş-Ştei, şi-au pus "la dispoziţia partidului" demisiile din Parlament, însă - cel puţin deocamdată - acest lucru nu înseamnă că vor pleca din demnităţile pe care le ocupă în prezent.

"Mi-am scris demisia şi am depus-o la partid, dar urmează ca ea să devină efectivă abia în condiţiile în care va fi înregistrată la Senat, ceea ce se poate întâmpla numai după 1 februarie, când se va relua sesiunea parlamentară, şi numai dacă până atunci vom ajunge la concluzia că în acest fel ne vom atinge scopul, care este provocarea alegerilor anticipate", a declarat senatorul Cornel Popa pentru BIHOREANUL.

La rându-i, Lucia Varga a precizat că şi-a scris şi înaintat demisia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, dar şi ea a spus că acest lucru nu echivalează cu renunţarea la mandat, fiind deocamdată o modalitate de a "forţa" mâna celorlalţi parlamentari, din celelalte partide, să procedeze în acelaşi fel.

"Scopul nostru este să-i convingem şi pe partenerii din USL (n.r. - PSD), să procedeze la fel, dar ei nu sunt convinşi că ar fi cel mai eficient mijloc de a determina alegeri anticipate. Strict juridic, după demisiile noastre, s-ar putea organiza doar alegeri parţiale, pentru locurile vacantate în Parlament, aşa că doar dacă i-am forţa şi pe cei de la putere să demisioneze am putea avea alegeri anticipate. Nu ştim dacă ei chiar vor avea de gând să facă alegeri parţiale sau vor accepta anticipate, dar nici nu vrem să fim acuzaţi că din cauza noastră vor fi alegeri parţiale", a spus Lucia Varga.

Atât Popa, cât şi Varga, au recunoscut că deocamdată gestul lor, ca şi al altor parlamentari liberali, este unul demonstrativ, pentru a arăta că sunt dispuşi să renunţe la mandat, dacă demersul va duce la scopul urmărit. "Dacă noi părăsim Parlamentul şi nu se organizează alegeri anticipate, riscăm ca puterea să rămână singură în Parlament, cu o majoritate de sută la sută, până în toamnă. Singurul mijloc de presiune pe care îl avem este unul de ordin moral, iar gestul nostru asta se vrea, un gest de moralitate", a spus Lucia Varga.