Însoţită de directorul general adjunct pentru Investiţii al ministerului pe care îl conduce, Ioan Oprean, şi în prezenţa prefectului Claudiu Pop, ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga, s-a întâlnit vineri cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte şi primarii localităţilor din judeţ, pentru a le prezenta "Manualul primarului", o broşură ce cuprinde toate obligaţiile legale ale acestora şi toate procedurile ce trebuie îndeplinite în caz de inundaţii şi de secetă.

22 de legi într-o singură broşură

"În acest an, în prima parte, vom avea fenomene - sperăm locale - de ploi masive, iar în a doua parte de secetă, iar de buna cunoaştere şi respectare a procedurilor ce trebuie urmate în asemenea cazuri depind vieţile şi bunurile oamenilor", şi-a justificat ministrul demersul, precizând că la nivel naţional participă la zece asemenea întruniri ale Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, iar în Bihor a vrut să vină deoarece judeţul are atât zone afectate de inundaţii, cât şi zone expuse secetei.

"Am prezentat primarilor procedurile de intervenţie, care sunt distincte, în funcţie de codurile instituite - galben, portocaliu, roşu - elaborate împreună cu domnul ministru Dragnea (n.r. - Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale) şi domnul Stroe (n.r. - ministrul de Interne). Manualul a fost elaborat pe baza experienţei acumulate după inundaţiile din 2005, când eram secretar de stat la Ministerul Mediului, iar acum l-am actualizat completându-l cu prevederile nou-apărute, cum sunt cele din Directiva-cadru (n.r. - a Uniunii Europene) privind inundaţiile. Vor fi instrumente de lucru foarte utile pentru membrii Comitetelor Judeţene şi Locale pentru Situaţii de Urgenţă, şi vor fi explicate şi distribuite tuturor primăriilor în cursul lunii martie", a explicat Lucia Varga.

Curăţaţi albiile râurilor!

Aceasta a mai spus că tot în această lună a dispus luarea de măsuri concrete pentru prevenirea inundaţiilor, sprijinind cu utilaje administraţiile locale care trebuie să salubrizeze cursurile de apă, pentru înlăturarea deşeurilor şi materialelor lemnoase. "Din experienţa anilor trecuţi am constatat că deşeurile şi materialele lemnoase creează adevărate blocaje în zona podurilor, inundând gospodăriile oamenilor şi distrugând aceste lucrări", a spus Varga.

De asemenea, ministrul a afirmat că a dispus şi inventarierea localităţilor din întreaga ţară care în situaţii de secetă au recurs la transportul apei cu cisternele, pentru a lua din timp măsuri de natură să asigure alimentarea cu apă a acestor localităţi în modalităţi mai eficiente, mai rapide şi mai puţin costisitoare.