"Proiectul pe care l-am depus ieri (n.r. - miercuri) vizează modificarea Legii Fondului de Mediu, pornind de la principiul că sumele pentru înlăturarea efectelor poluării trebuie să se întoarcă în mod sigur acolo unde se produce poluarea. În prezent, la Fondul Naţional de Mediu se strâng toţi banii pe care îi achită poluatorii, iar de acolo sunt distribuiţi în ţară. Eu vreau să se aplice, practic, principiul subsidiarităţii, conform căruia comunităţile locale ştiu cel mai bine ce nevoi au, inclusiv în ce priveşte problemele de mediu", a declarat joi pentru BIHOREANUL deputatul Lucia Varga.

Varga a afirmat că, dacă proiectul său va fi adoptat, sumele colectate la Fondul de Mediu s-ar cheltui cu mai multă eficienţă în vederea acoperirii necesităţilor locale în ce priveşte investiţiile de mediu.

"Principala modificare adusă de proiectul meu constă în transferarea la Consiliile Judeţene a 50% din sumele colectate în judeţe, pe principiul enunţat, că banii plătiţi de poluator trebuie să se întoarcă la locul unde se produce poluarea", a explicat fostul secretar de stat din Ministerul Mediului.

Deputatul Lucia Varga a mai spus că, în opinia sa, trebuie ca autorităţile publice locale să poată promova şi realiza acele investiţii de mediu care au cele mai importante efecte asupra comunităţilor. "Trebuie să dăm autorităţilor locale pârghiile pentru realizarea proiectelor de mediu care au cel mai mare impact".

Varga a mai afirmat că speră să convingă toţi deputaţii, indiferent de apartenenţa politică, de importanţa modificării legislative pe care a propus-o. "Sper să conving toţi colegii, indiferent de culoarea politică, să susţină proiectul meu, deoarece o asemenea măsură trebuie să depăşească orgoliile politice, mai ales că fiecare deputat reprezintă o comunitate locală care se confruntă cu fenomenul poluării şi pentru a cărui rezolvare este dator în faţa cetăţenilor să ia atitudine", a spus Lucia Varga.