Pasajul Vulturul Negru rămâne deocamdată închis. Comisia condusă de viceprimarul Mircea Mălan a refuzat să recepţioneze vineri de la firma Marconst Marghita lucrările executate la Pasajul Vulturul Negru. Reprezentanţii municipalităţii au constat mai multe defecţiuni şi urmează ca în perioada următoare constructorul să îşi asume remedierea acestora.

"Mozaicul prezintă deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, crăpături datorate unei prize necorespunzătoare cu placa suport, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor iar elementele de sticlă din centrul pasajului au diferenţe inesterice de rost, materialul fiind când mai sus când mai jos faţă de stratul de mozaic", a declarat, la faţa locului, viceprimarul Mircea Mălan.

Testul cu apa

Pentru că dirigintele de şantier, inginerul Ladislau Jakabffy, a declarat lucrarea ca bună de recepţionat, cu mici deficienţe care urmează a fi remediate, viceprimarul nu s-a sfiit să ia o găleată cu apă de la unul dintre localurile din zonă şi să o arunce pe mozaic, pentru a demonstra că nici măcar nu are cădere.

"Uitaţi-vă cum bălteşte apa. În urmă cu trei săptămâni v-am atras atenţia acestui fapt şi mi-aţi spus că aţi rezolvat această problemă", a reproşat Mălan.

Concluzia comisiei ieşită în teren a fost că lucrarea s-a făcut de mântuială. Aproape că nu este element al lucrării care să nu poată fi contestat: inserţiile de alamă care dau contur formelor din mozaic sunt neregulate şi pe alocuri au început să se fisureze, capacele care acoperă gurile de aerisire ale beciurilor din zonă sunt gata crăpate iar plăcile de mozaic care acoperă canalul tehnic sunt tăiate strâmb sau joacă pe stratul suport.

Refăcut tot prost

Până şi lucrările de remediere cerute de Primărie sunt prost făcute. Viceprimarul Mălan i-a cerut constructorului să se asigure că stratul de mozaic este bine prins de placa suport şi nu va crăpa sub trafic, fapt pentru care angajaţii Marconst au dat găuri în pavaj pentru a injecta o soluţie care să lege cele două straturi.

În urma intervenţiei găurile au fost umplute cu o soluţie pe bază de răşină care este însă de cu totul altă culoare decât cea a mozaicului ieşind inestetic în evidenţă ca nişte stropi de apă murdară.

Inginerul Andras Szel, reprezentantul Marconst, a încercat să explice cauzele deficienţelor şi a promis remedierea acestora, lucru care nu a fost însă pe placul beneficiarului.

"Bun, să spunem că vă mai păsuim două săptămâni, dar se pune problema ce facem cu neregulile care nu pot fi remediate în acest interval pentru că nu permite procesul tehnologic? Ce facem cu comercianţii din Pasajul Vulturul Negru pe care îi ţinem închişi de luni de zile?", a întrebat retoric viceprimarul.

În urma vizitei în teren, comisia de recepţie a refuzat să preia lucrarea şi a anexat procesului verbal o listă cu neregulile constatate. În viitorul apropiat constructorul va trebui să prezinte un punct de vedere cu privire la modul în care pot fi remediate şi timpul necesar pentru execuţia lucrărilor.

Marconst Marghita are tot interesul să predea lucrarea cât mai repede pentru că începând din 17 iunie plăteşte pe zi penalităţi de întârziere de 1% din valoarea contractului de 2,5 milioane de lei, adică, echivalentul a 5.600 euro zilnic. Astfel, în cele nouă zile de întârziere constructorul a acumulat deja penalităţi de 50.400 euro.

Să vină alţii!

Contactat din nou de BIHOREANUL, patronul Marconst, Antal Coloman, cel care promitea finalizarea lucrărilor pe 15 iunie, nu a răspuns la telefon.

Astfel, cum se vor remedia deficienţele, deocamdată nu se ştie. Nu de alta, dar liniile strâmbe nu au cum fi îndreptate decât scoţându-se cu totul mozaicul, ceea ce e greu de crezut că va reuşi să facă, în timp util, constructorul bihorean. Şi nici influenţa UDMR, vizibilă inclusiv prin prestaţia jalnică a dirigentului de şantier Jakabffy, care încerca să bage lucrarea ratată pe gâtul municipalităţii, nu pare să mai folosească la ceva.

BIHOREANUL a aflat că, în cazul în care nu va ajunge la o înţelegere cu firma, municipalitatea nu exclude varianta ca lucrarea de mozaicare să fie reluată de la capăt, pe banii care ar fi trebuit plătiţi către Marconst. De data asta cu o firmă din străinătate, care să se bazeze pe experienţă. Şi nu pe noroc...

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Vultur de Marconst: Pasajul Vulturul Negru va fi redeschis cu întârziere şi cu probleme"