Lucrările de amenajare, extindere şi modernizare a Grădinii Zoologice au luat sfârşit după doi ani de şantier. La festivitatea care a urmat finalizării lucrărilor au luat parte joi, primarul Ilie Bolojan, fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor Lucia Varga, prefectul Claudiu Pop, consilierii locali Ioan Cupşa şi Pasztor Sandor, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica şi reprezentanţi ai firmelor MBS Group şi Dan&Dan, executanţii lucrărilor.

Cu ocazia încheierii lucrărilor, primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă această investiţie, începând cu Lucia Varga, pe mandatul căreia Ministerul Mediului a aprobat finanţarea lucrărilor, şi terminând cu grupurile de consilieri din deliberativul local reprezentante de Ioan Cupşa şi Pasztor Sandor care au sprijinit proiectul. Bolojan nu l-a uitat nici pe fostul ministru al Mediului, UDMR-istul Laszlo Borbely, care a continuat finanţarea lucrărilor inclusiv atunci când liberalii au fost trecuţi în opoziţie la nivel central.

Odată finalizate lucrările, grădina zoologică se pregăteşte pentru reintroducerea în circuit. Directorul ADP, Liviu Andrica, a spus Grădina Zoologică a demarat demersurile pentru repopularea ei cu animale. Obiectivul conducerii ADP este ca aceasta să fie redeschisă publicului începând din mai 2013.

"Am demarat deja procedura pentru obţinerea avizului de mediu, iar administratorul grădinii, Bimbo Tibor, se află în prezent la Cluj Napoca unde în cursul zilei de mâine aceasta va fi acceptată ca membru al Federaţiei Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din România", a spus Andrica.

Odată acceptată în FGZA, grădina zoologică orădeană va putea face demersuri pentru aderarea la Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor pentru a avea acces la o platformă organizată în care se pot face atât schimburi de animale cât şi cursuri de pregătire a angajaţilor. Legea interzice comercializarea animalelor sălbatice aşa că zoo va fi nevoită să apeleze la schimburi şi donaţii pentru a-şi putea completa colecţia.

Grădina zoologică orădeană şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare în 2007 datorită condiţiilor improprii în care erau ţinute animalele, dar a mai funcţionat neoficial până în martie 2012 când au început efectiv lucrările.

Acestea au vizat dublarea suprafeţei parcului de la 3,7 hectare la 7,5 hectare pentru a oferi mai mult spaţiu animalelor din colecţie dar şi construcţii suplimentare. Printre aceastea se numără o clădire administrativă, una cu titlul de carantină pentru animalele pensionate care nu pot fi prezentate publicului un loc de joacă pentru copii şi altele.

După cum BIHOREANUL a mai scris, finalizarea lucrărilor la modernizarea Grădinii Zoologice au fost amânate cu două luni, din cauză că proiectul a fost modificat în repetate rânduri. Construită cu poticneli, prin îmbinarea unor idei luate din Ungaria, grădina zoologică orădeană este prea săracă pentru a face faţă măcar concurenţei din Debreţin, aşa că şi-a fixat ca public ţintă doar bihorenii şi locuitorii judeţelor învecinate.

Detalii, în articolul "Zoo "pe furate": Modificările repetate aduse proiectului Grădinii Zoologice au întârziat cu două luni termenul de predare"