Piaţa Unirii va fi reabilitată până în vară, lucrările însă continuă! Şantierele din zona centrală se vor muta din primăvară pe străzile Independenţei şi Vasile Alecsandri.

"Trebuie să lucrăm la piaţeta de deasupra parcării subterane. Până în februarie, proiectanţii parcării subterane şi cei ai piaţetei trebuie să se pună de acord. O să prezentăm public proiectul la care se va ajunge. Cert este că trebuie să decidem în această primăvară felul în care va arăta piaţeta respectivă", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Strada Independenţei va fi redată traficului rutier în primăvara acestui an, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a podului Sfântul Ladislau. Lucrările de construire a parcării subterane de pe malul Crişului Repede sunt programate să se încheie cel mai curând în toamna acestui an, termen care ar putea fi decalat pentru primăvara lui 2017.

Reabilitată integral

În paralel, municipalitatea pregăteşte transformarea străzii Vasile Alecsandri în arteră pietonală. Proiectul după care se va face reabilitarea străzii a fost deja finalizat şi urmează doar să fie desemnaţi constructorii.

Reprezentanţii municipalităţii au purtat deja discuţii cu proprietarii de locuinţe şi localuri din zonă pentru a-i determina să ia măsuri de reabilitare a clădirilor astfel încât la finalul lucrărilor strada să fie reabilitată integral.

"Strada Vasile Alecsandri va fi un exemplu de stradă care se reabilitează cap – coadă", a declarat edilul.

Promenadă pe Criş

Odată finalizate lucrările de reabilitare a podului Sfântul Ladislau, şantierul se va muta în aval de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu. "Malul stâng al Crişului Repede, în zona aceea, care nu arată foarte bine, va trebui reabilitat printr-un parteneriat cu Ministerul Mediului şi cei de la Apele Române pentru că ei sunt proprietarii acestor ziduri de susţinere", a spus edilul.

Potrivit primarului, reabilitarea malului râului va fi urmată de amenajarea la nivelul luciului de apă a unei promenade dublată de o pistă pentru biciclete cu trecere pe sub podul Sfântul Ladislau.

Jos cablurile!

În paralel, municipalitatea va licita lucrările de reabilitare a Pieţei Ferdinand în vederea extinderii zonei pietonale şi va continua politica de coborâre a cablurilor de pe stâlpi şi clădiri în canalizaţia tehnică amenajată de RCS&RDS.

"Ne dorim ca în zona centrală să coborâm cablurile de pe clădiri şi să trecem la reabilitarea străzilor, lărgirea trotuarelor, amenajarea de piste de biciclete şi înlocuirea stâlpilor de beton cu stâlpi ornamentali", a spus primarul.

Potrivit edilului, montarea stâlpilor ornamentali va fi o lucrare care se va întinde pe mai mulţi ani.