Bihorul va fi apărat împotriva inundaţiilor. O delegaţie condusă de Dan Cârlan, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, din care au mai făcut parte printre alţii directorul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Pasztor Sandor, şi al Direcţiei Apelor şi Protecţiei Mediului Debreţin, Bara Sandor, a verificat luni în teren stadiul lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor din bazinul hidrografic Barcău.

Demarate în anul 2000, lucrările făcute de firma Repcon la barajul Suplacu de Barcău, în valoare totală de 144,5 milioane lei, sunt finalizate în proporţie de 80%.

Acumularea Suplacu de Barcău are ca scop atenuarea undei de viitură şi alimentarea cu apă a oraşului Marghita, precum şi a localităţilor rurale dintre Suplacu de Barcău şi Marghita.

Necesitatea realizării barajului a devenit evidentă după inundaţiile din 1997 care s-au soldat cu 12 morţi şi nu mai puţin de 370 gospodării afectate. Investiţia este menită să protejeze populaţia şi gospodăriile din aval de eventuale revărsări de ape.

Delegaţia a mai verificat luni lucrările la acumulările nepermanente de la Borumblaca, Sălard şi Ginta, care au ca scop atenuarea undei de viitură.