Piaţa Rogerius va deveni pentru un an de zile şantier. Lucrările la viitorul centru de afaceri cu produse agroalimentare de pe amplasamentul pieţei vor demara pe 17 februarie cu demolarea primelor patru chioşcuri dinspre intersecţia străzilor Predeal şi Blaise Pascal. Cele patru chioşcuri vor fi înlăturate pentru a face loc lucrărilor de amenajare a unui punct termic subteran care să deservească blocurile din vecinătate.

"Noul punct termic va fi amplasat în partea stângă a vechii pieţe, spre strada Predealului, unde acum funcţionează patru chioşcuri: cu pâine, peşte, produse fitosanitare precum şi un punct de lucru al DSV-ului", a declarat Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, miercuri, în cadrul conferinţei de presă de lansare a proiectului european prin care a fost finanţată investiţia.

Lucrările sunt cofinanţate în procent de 50% printr-un proiect transfrontalier în valoare de 7,7 milioane euro câştigat de municipalitate în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu Bihar. În cadrul proiectului partea română va construi un centru de afaceri pe amplasamentul pieţei Rogerius, iar partenerul ungar se va ocupa de dezvoltarea incubatorului de afaceri din Debreţin.

Pe trei etape...

Construcţia centrului de afaceri cu produse agroalimentare va dura până în februarie 2015 şi se va desfăşura în trei etape. În prima etapă lucrările vor afecta porţiunea de până la hala de lapte pornind dinspre strada Blaise Pascal unde vechiul punct termic va fi demolat, în cea de-a doua etapă, care va începe cândva în vară, va intra în lucru sectorul de legume - fructe, iar în ultima etapă va fi refăcută partea de bazar dinspre linia de tramvai.

"Pe toată perioada lucrărilor, comercianţii se vor muta într-un cort pe care l-am cumpărat deja şi care va fi amplasat în parcarea din faţa Spitalului Municipal. Vreau să îi asigur pe toţi comercianţii că vor avea unde să îşi desfăşoare activitatea pe timpul şantierului", a spus Liviu Andrica, directorul ADP.

Directorul a mai spus că toţi comercianţii vor fi anunţaţi cu privire la data mutării în cort cu o lună înainte. Aceştia vor putea decide singuri dacă îşi continuă activitatea în spaţiul amenajat provizoriu, se mută în alte spaţii sau îşi sistează temporar activitatea.

Începutul e mai greu...

În ceea ce priveşte desfăşurarea lucrărilor, constructorul spune că prima etapă va fi cea mai dificilă. "Avem de construit un punct termic subteran, pentru care va trebui să mutăm utilităţile, pe timp de iarnă, fără să afectăm populaţia din zonă. Dacă vom avea temperaturi sub 5 grade Celsius, aşa cum se anunţă, va trebui să ne oprim pentru că nu se pot turna betoane", a spus Mihail Mândruţiu, directorul TIM SA Cluj.

Mândruţiu şi-a cerut scuze de la orădeni, în numele asocierii de firme pe care o reprezintă, pentru deranjul provocat de-a lungul lucrărilor. "Îmi cer scuze de la locuitorii cartierului pentru că timp de un an vor trebui să ne suporte. Sunt condiţii de şantier, aşa că va fi gălăgie, praf, în anumite perioade se va lucra inclusiv în schimbul III şi în unele zile străzile din vecinătate vor fi închise accesului auto pentru transportul blocurilor prefabricate", a afirmat directorul. Reprezentantul TIM SA şi-a exprimat însă convingerea că lucrările vor fi finalizate la timp şi în standardele asumate prin contract.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Mircea Mălan a subliniat faptul că noua construcţie a fost gândită cât mai puţin poluantă, aceasta fiind alimentată cu energie electrică din surse regenerabile obţinută pe bază de panouri fotovoltaice, cu energie termică pe bază de pompe de căldură şi cu apă caldă obţinută cu ajutorul unor panouri solare.