Promisiunea Primăriei Oradea nu valorează... nici cât o piatră căzută de pe un pod. Lucrările de reabilitare a Podului Intelectualilor din centru, demarate pe 3 aprilie, abia au ajuns la un stadiu de 60%, chiar dacă, la deschiderea șantierului, Primăria promitea că vor dura doar trei luni, adică până în luna iulie. Săptămâna viitoare, pe 3 septembrie, termenul promis de Primărie va fi depășit cu două luni. 

Poate la toamnă...

La solicitarea BIHOREANULUI, municipalitatea a recunoscut că termenul de finalizare este, de fapt, 20 octombrie 2023. Informația a fost furnizată marți, de purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Anca Deac.

„Ordinul de începere a lucrărilor pentru Podul Intelectualilor s-a dat pe 20 februarie 2023. Conform contractului, durata de execuție a lucrărilor este de 8 luni de la data menționată în Ordinul de începere a lucrărilor, respectiv până la 20 octombrie 2023”, a transmis Deac, răspunzând unei solicitări a redacției.

De altfel, BIHOREANUL a semnalat încă din primăvară, când podul s-a închis, că inclusiv panoul de șantier afișat de constructori trădează faptul că lucrările nu vor fi gata în 3 luni, cum pretindea Primăria, ci, în cel mai fericit caz, în 8 luni.

Închiderea Podului Intelectualilor, în aprilie, a fost intens criticată de orădeni, pe bună dreptate, deoarece acest șantier a apărut într-un moment în care zona centrală era deja saturată de lucrări.

În plus, reabilitarea nu prevede și o investiție necesară: amenajarea unei piste pentru bicicliști.

Lucrările comandate de Primăria Oradea sunt executate de firmele Freyrom şi Procons Group, pentru un preț de 3,9 milioane lei.

Ce mai au de făcut

Cât despre stadiul lucrărilor, Primăria Oradea a arătat că, până acum, la pasarela hobanată s-au făcut lucrările de demontat parapet pietonal, s-au desfăcut stratul de asfalt, șapa și hidroizolația existentă, s-au curățat și aplicat protecție pe hobane, adică corzile metalice, și pe pilonul central, s-au curățat suprafețele din beton și zidărie din piatră, prin sablare, s-a liftat podul, pentru curățare, respectiv s-a lubrifiat aparatul de reazem.

Au rămas de executat lucrările de hidroizolație, șapa cu sistemul de degivrare și lucrările de placare, apoi montarea parapetelor și a sistemului de iluminat arhitectural, respectiv placarea rampelor de acces.

De ce n-au fost lucrările gata în 3 luni, așa cum Primăria a promis, nimeni nu mai explică. Răspunsul pare însă cât se poate de clar: șantierul nici n-a fost „programat” să fie gata într-un termen atât de scurt. Dar promisiunile nu costă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!