Viceprimarul Gheorghe Carp a anunţat marţi în conferinţă de presă că Primăria nu va mai accepta majorarea consistentă a costurilor lucrărilor adjudecate prin licitaţie după semnarea contractului cu prestatorul. "Domnul primar Ilie Bolojan a dat o dispoziţie prin care stabileşte valoarea cumulată a actelor adiţionale încheiată pentru lucrări sau servicii suplimentare la maximum 15% din valoarea contractului iniţial", a declarat viceprimarul.

Gheorghe Carp a mai spus că măsura a fost luată pentru a limita majorările de preţuri cerute de mai mulţi constructori care au încheiate contracte cu municipalitatea în baza reactualizării proiectelor tehnice pentru lucrările adjudecate prin licitaţie.

Un exemplu ar fi lucrările desfăşurate de firma Selina la tronsonul intravilan al Drumurilor Judeţene 76 şi 79 de la ieşirea din Oradea spre Deva şi Arad unde costurile lucrărilor au crescut cu circa 45% în urma reactualizării proiectelor tehnice. Inspecţia în Construcţii Bihor a impus refacerea proiectelor, pe considerentul că acestea au fost executate în anul 2006 şi nu mai corespund realităţii datorită înrăutăţirii situaţiei celor două drumuri.

Dispoziţia dată de primarul Ilie Bolojan este mai restrictivă decât prevederile Ordonanţei de Urgenţă 34 din 2006 care limitează valoarea cumulată a actelor adiţionale la 50% din valoarea contractului iniţial. Măsuri similare au fost luate pe fondul crizei economice şi miniştrii Vasile Blaga, de la Interne, Sebastian Vlădescu, de la Finanţe, şi Elena Udrea, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care au coborât pragul la doar 10%, cu menţionea că în "cazuri excepţionale" acesta poate urca la 50%.