Aproximativ 100 de brancardieri, infirmiere şi îngrijitoare - membri ai sindicatului Sanitas, care reprezintă lucrătorii auxiliari din unităţile medicale şi de ocrotiri sociale - au manifestat marţi la amiază în faţa Prefecturii Bihor, învârtindu-se timp de o oră în cerc, în Parcul Traian, în spaţiul dintre clădirea în care funcţionează Instituţia Prefectului şi Palatul de Justiţie.

Trei revendicări

Oamenii, care s-au adunat în Parcul Traian în jurul orei 12.00, şi-au exprimat nemuţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor în ceea ce-i priveşte, spunând că aceştia i-au înşelat şi că încalcă legislaţia în vigoare.

"Noi avem trei revendicări. Prima este legată de faptul că prin Ordonanţa de Guvern 262/2020 au fost îngheţate salariile, ceea ce contravine Legii 153/2017, conform căreia în ianuarie 2021 trebuiau aplicate majorări pentru personalul auxiliar din unităţile medicale şi centrele sociale – infirmieri, brancardieri, îngrijitori, liftieri, muncitori, economişti – în condiţiile în care în anii trecuţi majorările s-au aplicat doar medicilor şi asistenţilor", a explicat pentru BIHOREANUL asistenta Adriana Vladu, liderul Sanitas Bihor.

O altă nemulţumire a fost provocată de discriminarea practicată faţă de personalul sanitar auxiliar comparativ cu personalul medico-sanitar superior şi mediu. "Pentru colegii brancardieri, infirmieri, îngrijitori şi ceilalţi din personalul auxiliar, sporul de muncă în condiţii deosebite a fost stabilit prin raportarea la salariile din anul 2018, în timp ce pentru personalul mediu prin raportare la salariile în plată, actuale", a explicat liderul Sanitas, evidenţiind că această discriminare "este perpetuată, în loc să fie diminuată sau înlăturată".

Cea de-a treia revendicare a protestatarilor constă în faptul că, deşi anul trecut Guvernul a decis prin OUG 82/2020 ca şi personalul auxiliar din centrele sociale – aşezăminte pentru vârstnici şi copii orfani sau părăsiţi – să beneficieze de stimulentul de 2.500 lei lunar acordat personalului medico-sanitar din spitale în contextul pandemiei, ulterior, prin Legea 166/2020, Parlamentul a desfiinţat aceste stimulente.

"Prin Ordonanţele Militare 8 şi 9 din aprilie anul trecut, colegii asistenţi şi infirmieri din centrele sociale au fost izolaţi câte 14, câte 21 zile în aceste centre, pentru a se preveni răspândirea coronavirusului, în multe centre această măsură se aplică şi acum, dar personalul sanitar angajat în ele nu mai beneficiază de stimulentul lunar din cauza legii date de Parlament", spune asistenta Adriana Vladu, liderul Sanitas Bihor.

"Să respecte legea!"

Cei aproximativ 100 de membri Sanitas care au participat la pichetarea Prefecturii au purtat pancarte cu diferite mesaje destinate guvernanţilor: "Până ieri am fost eroi, pentru munca efectuată, voi azi ne vedeţi gunoi, cu reducere la plată!", "Respectaţi legea 153/2017!", "Acordaţi sporurile pentru condiţiile de muncă", "Şi cei din asistenţa socială trebuie respectaţi!".

În decursul orei în care au desfăşurat manifestaţia, protestatarii au agitat mânuţe din plastic roz, de jucărie, transmiţând că în acest fel îi pălmuiesc simbolic pe guvernanţi, şi au strigat mai multe sloganuri, de la nelipsitele "Hoţii!" şi "Mincinoşii!" până la "Am trăit în Covid, nu ni-i frică de nimic".

Mulţi dintre participanţi s-au plâns de salariile pe care le câştigă, spunând că sunt de mizerie şi că nu se poate trăi cu sume atât de mici. "Sunt brancardier şi am un salariu de muncitor necalificat după ce hămălesc toată ziua", a spus un bărbat, precizând că salariul unui brancardier variază între 2.000 şi 2.500 lei, în funcţie de vechimea acumulată. Acelaşi nivel de salarizare, spune liderul Sanitas Bihor, este practicat şi în cazul infirmierelor, în timp ce îngrijitoarele au cele mai mici venituri salariale, de maximum 2.200 lei la o vechime mare.

Contrar obiceiului, nici liderul Sanitas Bihor, nici reprezentantul CNSLR – Frăţia, la care acesta este afiliat, nu au urcat în clădirea Prefecturii pentru a-şi prezenta revendicările, acestea fiind transmise printr-un e-mail încă de la finele săptămânii trecute, la care Prefectura a răspuns că problemele lucrătorilor vor fi discutate în şedinţa Comitetului de Dialog Social Bihor, care se va întruni vineri, 15 ianuarie.

Pe de altă parte, oamenii au spus că sunt conştienţi că problemele lor nu pot fi rezolvate de Prefectura Bihor, în plan local, ci de Ministerul Sănătăţii şi de Guvern. De altfel, Sanitas şi CNSLR – Frăţia a organizat marţi pichetări ale Prefecturilor în toate judeţele ţării şi, fireşte, în Bucureşti.