Lucrătorii transfrontalieri vor avea prioritate în vămi, conform unui act normativ adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, ca for decizional. Potrivit Legii iniţiate de deputatul bihorean Szabó Ödön, preşedinte executiv al UDMR Bihor, muncitorii transfrontalieri şi familiile lor vor avea benzi speciale de trecere în Punctele de trecere ale frontierei şi vor circula cu legitimaţii eliberate de serviciile publice de paşapoarte, document valabil pe durata contractului de muncă, dar nu mai mult de 5 ani.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de parlamentar, prin propunerea legislativă iniţată pe 6 iunie 2020 s-a solicitat înfiinţarea, în vămi, a unor culoare de trafic destinate special muncitorilor transfrontalieri. Pe 2 septembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat textul acestei legi care urmează să ajungă acum în atenţia preşedintelui ţării, pentru promulgare. 

Legea vizează facilitarea trecerii graniţei de către navetiştii transfrontalieri, inclusiv pentru familiile acestora, dar şi deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei. 

Concret, conform articolului 2 al Legii privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României de către lucrătorii frontalieri, "în punctele de trecere rutiere, unde infrastructura o permite, Ministerul Afacerilor Interne deschide benzi speciale de trecere, dedicate lucrătorilor frontalieri şi membrilor familiilor acestora". Lucrătorii transfrontalieri sunt definiţi ca persoanele care desfăşoară munci pe teritoriul altui stat membru al UE decât cel de rezidenţă şi revin periodic - zilnic sau cel puţin săptămânal - în statul de rezidenţă.

Pentru a beneficia de prevederile noii legi, muncitorii transfrontalieri şi membrii familiilor lor trebuie să solicite serviciilor publice de paşapoarte legitimaţia de lucrător transfrontalier. Documentul este valabil pe durata contractului de muncă, dar nu mai mult de cinci ani.

"Legislaţia şi practica europeană recunosc importanţa lucrătorilor transfrontalieri ai statelor membre ca un semn al vitalităţii pieţei interne, capabilă să orienteze în mod optim resursele sale umane înspre sectoarele unde este nevoie de aceste resurse, precum şi ca pe un barometru al libertăţii de care se bucură cetăţenii Spaţiului Economic European în a-şi alege locurile de muncă cele mai potrivite pregătirii şi orizontului lor de aşteptări", subliniază deputatul Szabó Ödön.

În actul normativ e prevăzut un termen de 30 de zile pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să prezinte un calendar şi un memorandum de implementare. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare, Guvernul trebuie să adopte normele de aplicare.