Liderul PNL, Ludovic Orban a afirmat vineri, în cadrul dezbaterii cu tema "Fonduri europene şi dezvoltare regională" organizată la hotelul Ramada din Oradea, că "PSD îşi bate joc de banii europeni".

Liberalul a spus că situaţia este chiar mai gravă decât în precedentul ciclu bugetar. "Ministerele nu au fost capabile să înceapă niciun proiect nou, ci doar să facă fazarea celor începute", a spus liderul PNL.

Orban a catalogat Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene ca "un fel de notariat prin care se plimbă bani publici", apreciind că acesta şi-a pierdut menirea de a diminua decalajul de dezvoltare dintre regiunile istorice ale României, de a identifica soluţii la problema depopulării unor zone sau a gestiona raţional resursele financiare de care dispune.

Orban a calificat drept "catastrofal" nivelul absorbţiei fondurilor europene. "Suntem la sfârşitul celui de-al patrulea an din actualul ciclu bugetar şi situaţia este chiar mai proastă decât în precedentul. S-au trimis spre decontare facturi în valoare de maximum 320 milioane euro, din circa 5 miliarde euro programate pe anul acesta", a spus Orban.

Legea antibirocraţie

Potrivit liberalului, cauzele ratei reduse de absorbţie sunt: "superbirocraţia" generată de reglementările naţionale, lipsa informaţiilor cu privire la oportunităţile de finanţare şi absenţa cofinanţărilor din partea solicitanţilor.

"La ora actuală instituţiile statului te trimit de la Ana la Caiafa să îţi iei adeverinţă, cazier fiscal sau alte informaţii deţinute tot de autorităţi ale statului", a afirmat Orban în conferinţa de presă ce a urmat dezbaterilor.

PNL a iniţiat proiectul unei legi "antibirocraţie", pentru a pune capăt acestor situaţii. "Legea antibirocraţie interzice oricărei entităţi să trimită cetăţeanul pe drumuri şi obligă instituţiile să obţină singure toate informaţiile deţinute de alte insittuţii publice", a spus Orban.

În plus, tot în ajutorul solicitanţilor de fonduri europene, PNL va iniţia un proiect de lege care scuteşte autorităţile locale în căutarea de finanţări de plata taxelor pentru avizele şi autorizaţiile eliberate de diferite instituţii. "Autorităţile locale vor fi scutite de plata acestor taxe pentru proiecte cu obiective de investiţii, mai ales că proiectul s-ar putea să nu fie declarat câştigător", a spus liderul PNL.

Ludovic Orban a recunoscut însă că PNL îi va fi destul de greu să poată forţa adoptarea acestor legi în condiţiile unei majorităţi clare a PSD-ALDE. "În actualul Parlament şansele noastre nu sunt foarte mari, dar ne chinuim să îi convingem să voteze alături de noi pe toţi cei care nu au ochelari de cal".

Ne-ar fi mers mai bine fără guvernanţi...

De altfel, PSD şi măsurile fiscale anunţate de Guvernul social-democrat, de la transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator şi impozitul pe cifra de afaceri, la taxa de solidaritate şi impozitul pe gospodărie, au fost ţinta predilectă a liberalului.

Ludovic Orban a denunţat "harababura fiscală" declanşată de Guvernul Tudose şi a afirmat că, pe fondul acestei nesiguranţe, agenţii economici şi-a sistat programele de investiţii şi aşteaptă stabilizarea cadrului legislativ. "Investiţiile private au scăzut în primele 9 luni cu 20% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut şi vor scădea în continuare", a spus Orban, concluzionând: "Ar fi fost mult mai bine pentru România dacă în ultimele 9 luni nu ar fi avut guverne".

PNL va iniţia discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai sindicatelor pentru a găsi modalităţi de blocare a acestor iniţiative cu impact asupra mediului economic. "Vom stabili un plan de acţiune care va cuprinde de la proteste în stradă la sesizarea Avocatului Poporului şi Curţii Constituţionale", a afirmat şeful liberalilor.

Liderul PNL se află într-un turneu prin partea de vest a ţării pentru a încuraja reprezentanţii partidului în alegerile locale şi a participa la lucrările Comisiei de specialitate privind Fondurile europene şi dezvoltarea regională. Orban a vizitat deja Arad şi Deva, vineri a fost la Oradea, iar peste weekend va fi la Timişoara.