Liderii liberalilor s-au întrunit sâmbătă la Oradea. Biroul Permanent Naţional al PNL s-a reunit vineri dimineaţă în sala mare a Primăriei într-o şedinţă de lucru premergătoare festivităţilor ocazionate de dezvelirea statuii omului de stat I.C. Brătianu în parcul care îi poartă numele.

Să rămână primăriilor

Potrivit preşedintelui PNL, Ludovic Orban, în cadru dezbaterilor liberalii au dat curs unei propuneri formulate de primarul de Oradea. "Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele PNL, a ridicat o problemă pe care noi am adoptat-o şi o vom înainta congresului Ligii Aleşilor Locali ai PNL. Propunerea vizează schimba legislaţiei astfel încât întreg impozitul pe venit să devină sursă de venit la bugetele locale pentru a compensa jaful instiuit prin Ordonanţa 79 din 2017", a declarat Ludovic Orban.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, "revoluţia fiscală" instituită de Guvernul Tudose prin Ordonanţa 79 a diminuat veniturile administraţiilor locale din România cu nu mai puţin de un miliar de euro, afectându-le grav bugetele de investiţii.

Numai municipiul Oradea va pierde anul viitor venituri de 9 milioane de euro din care ar fi putut ridica un pod peste Crişul Repede şi un pasaj peste şoseaua pe centură. Pentru a compensa aceste pierderi municipalitatea va propune săptămâna viitoare Consiliului Local majorarea cu 20% a impozitelor pe proprietate şi reducerea unor facilităţi.

Cu jalba la Comisia de la Veneţia

În cadrul şedinţei BPN, liberalii au mai hotărât sesizarea Comisiei de la Veneţia, organ consulatativ al Consiliului Europei format din specialişti în drept constituţional, pe marginea modificărilor legilor justiţiei iniţiate de Guvernul Tudose. "Am luat decizia să trimitem o sesizare Comisiei de la Veneţia prin care să cerem o misiune din partea acesteia", a spus Orban.

Liderul PNL a mai afirmat că BPN a decis să conteste şi modul în care a fost constituită Comisia specială pentru codurile şi legile justiţiei. "Am hotărât atacarea la Curtea Constiţională a Hotărârii Parlamentului prin care s-a constituit Comisia pentru coduri şi legile justiţiei. Atacul la Curtea Constituţională va fi depus luni", a declarat preşedintele PNL.

Orban a mai spus că, deşi moţiunea de cenzură depusă la adresa Guvernului Tudose a fost respinsă, PNL îşi va intensifica activitatea de principal partid de opoziţie. "Azi am luat decizia şi vom informa toţi membrii să participe la protestele de duminică din toată ţara. Lupta continuă, chiar dacă deocamdată există în Parlamentul României mai multe slugi ale lui Dragnea decât reprezentanţi ai interesului public", a spus Orban.