La o plimbare prin piața volantă, deschisă sâmbătă de sâmbătă în Piața Unirii din Oradea și dedicată producătorilor locali, nu găsiți doar de-ale gurii.

Un tânăr cuplu de bihoreni, István Anikó și Károly, îmbie clienții să încerce un burete eco-friendly, adică 100% natural și 100% biodegradabil, care poate fi folosit atât în bucătărie, pentru spălarea vaselor, cât și în baie, pentru exfolierea și curățarea corpului. 

Un lucru mai puțin știut este că acest tip de burete este obținut dintr-o specie de dovleac exotic, care - dovedesc cei doi agricultori - poate da roade și în Bihor... 

La mare căutare... 

Originară din zonele subtropicale din Asia, Luffa cylindrica este o plantă cățărătoare din familia Cucurbitaceae, adică „înrudită” cu dovleacul, pepenele verde, pepenele galben și castravetele. 

Dovleacul Luffa e folosit și ca aliment, însă și-a căpătat popularitatea datorită altor atribute.

Ajuns la maturizare, el dezvoltă în interior o „pânză” densă și fibroasă (foto), folosită de secole pe post de burete de casă, și nu doar în țările asiatice. De pildă, în 1893, o ziaristă pe nume Nell Cusack scria că acești bureți „sunt la mare căutare” în SUA, iar tinerele erau atât de fascinate că pielea le va străluci încât se masau asiduu cu buretele chiar și pe față, lucru care le lăsa uneori prea îmbujorate, după cum amintește The New York Times. 

Recent, Muzeul de Istorie Naturală din Londra a publicat un ghid despre cum să-ți crești propriii dovleci pe care să-i transformi în bureți, ca o alternativă „prietenoasă cu planeta” la cei sintetici. 

Luffa cea originală

De-a lungul timpului, denumirile „Luffa”, „Loofah” sau „Lufa” s-au încetățenit, dar au ajuns să fie folosite pentru a descrie orice burete de baie, fie că este din plastic, fie că e din alge marine. Puțini știu povestea Luffei celei originale... 

Ei bine, aceasta din urmă a ajuns să fie cultivată și în Bihor la inițiativa unei tinere care provine dintr-o familie de agricultori cu tradiție din Diosig. Anikó și soțul ei Károly au aflat despre acest burete natural în vacanțele lor peste hotare, inclusiv în Grecia. „Am început să ne interesăm despre acest tip de dovleac, despre metodele de cultivare, iar apoi am comandat primele semințe din Ungaria, dintr-un depozit pentru producători”, povestește Anikó.

100% vegan 

Semințele se plantează în martie, iar dovlecii sunt recoltați în august. Pentru a crește, Luffa are nevoie de temperaturi ridicate și de umiditate. „Bureții se usucă natural, fie direct în plantație, fie când recoltăm dovlecii și îi punem la uscat. Apoi îi decojim, îi spălăm și îi curățăm de semințe. Îi lăsăm din nou la uscat, iar astfel rămâne doar partea aceea vâscoasă. Și atât!”, spune Anikó.

Ea și Károly au numit produsul LuffaKA, adăugând denumirii dovleacului inițialele cultivatorilor, și îl vând informându-și clienții că este „100% vegan, 100% biodegradabil și 100% compostabil”.

Bureții naturali pot fi comandați online, prin pagina de Facebook „Luffaka - Eco Luffa Sponge”, pot fi găsiți la aprozarul familiei lui Anikó de la intersecția străzilor Lacul Roșu și Moldovei din Oradea, precum și la târguri, inclusiv în piața volantă din centrul orașului (foto). „Din fericire, la târgul din Piața Unirii am avut clientelă foarte bună. Oamenii au fost deschiși și au cumpărat, mulți nici nu auziseră de Luffa. S-au mirat că iese așa un burete dintr-un dovleac”, povestește agricultoarea. 

Bun exfoliant 

Prețurile încep de la 10 lei pentru un burete de dimensiuni mici și ajung la 29 lei în cazul celor de 30-35 centimetri. Bureții pot fi tăiați în bucăți și folosiți după preferințe. Produsul are o durată de viață între 6 și 12 luni, spun cultivatorii, în funcție de cât de mult sunt folosiți și curățați. Anikó recomandă spălarea lor cu oțet, apoi cu apă, o dată la două săptămâni.

Pe lângă faptul că sunt naturali, aceștia pot fi folosiți atât în bucătărie, pentru spălarea vaselor, cât și în baie. Alături de gelul sau săpunul preferat, bureții Luffa sunt buni pentru exfolierea pielii, dat fiind că sunt fibroși, motiv pentru care ar ajuta chiar și la stimularea circulației sângelui. 

S-ar putea spune, astfel, că Luffa nu e moale. Nici în textură, nici în beneficii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!