Un experiment inedit al Poliţiei Române dovedeşte cât de uşor poţi fi "filat" pe reţelele de socializare. Poliţiştii au creat un personaj fictiv, Luis Calificatu, care a urmărit zeci de utilizatori de social media, printre care și 8 influenceri, și le-a transformat pozele personale într-un catalog care poate fi consultat pe contul său de Instagram, cu descrierea obiectelor, preţuri de vânzare la negru şi menţiunea "disponibil în curând"...

Experimentul face parte dintr-o campanie de prevenire derulată de poliţişti sub sloganul „Ce e postat e filat. Ai grijă ce dai din casă!”, care urmărește conștientizarea riscurilor la care utilizatorii de internet se expun atunci când publică pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare sau căi de acces în locuințele lor, care pot oferi ponturi hoţilor. 

Printre „victimele” lui Luis Calificatu s-au numărat Andrei Niculae, Gabriel Fereșteanu, Ionuț Bodonea, George Bonea, Mirela Retegan, Andrei Radu, Diana Dumitrescu, Andrei Ionescu, Bogdan Pricope şi Adrian Dan.

Campania de prevenire s-a derulat vreme de două luni în întreaga ţară, deci şi în Bihor, polițiștii de prevenire fiind prezenţi zilnic în centrele comerciale, dar şi în cartierele aglomerate din judeţ, pentru a le prezenta experimentul şi "Catalogul de furturi" întocmit de Luis Calificatu, dar şi învăţămintele pe care le pot trage.

Asta pentru că Luis Calificatu este un personaj fictiv, iar de data aceasta victimele i-au fost complici, însă modul de acţiune este real, căci hoții sunt atenți la toate detaliile care le pot oferi ponturi, ca de pildă obiectele de valoare, căile de acces în locuinţe sau eventuale echipamente de supraveghere. Dar, spre deosebire de Luis, ei nu-şi postează fotografii pe reţele de socializare, iar victimele nu bănuiesc ce li se pregătește.

Ce recomandă, deci, poliţiştii? 

Evitați să faceți publice pe rețelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuință, configurația acesteia și posibilele căi de acces.

Faceți-vă conturile de pe rețelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute şi nu dezvăluiți date personale celor pe care îi cunoașteți doar în mediul online.

Nu faceți publică pe internet plecarea de acasă și rugați vecinii să vă anunțe imediat dacă văd străini în preajma locuinței dumneavoastră. Procedați la fel atunci când ei sunt plecați.

Asigurați uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsați cheia sub preş sau în cutia cu scrisori.

Nu lăsați bilete în uşă atunci când plecați de acasă; rugați un vecin să ia eventualele facturi, înştiinţări sau materiale promoționale prinse în uşă.

În cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evitați-le și nu le permiteți accesul în locuinţă.

Când părăsiți locuinţa, verificați dacă ați încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. Închideți bine ferestrele apartamentelor situate la parter, la primul şi ultimul etaj; dotarea cu gratii dă un plus de siguranţă.