Zeci de lumânări au fost aprinse, joi seară, în faţa Catedralei Romano-Catolice din curtea Palatului Baroc, în semn de solidaritate cu copiii nevoiaşi care beneficiază de programele afterschool ale organizațiilor Caritas.

Evenimentul "Un milion de stele", care a început la ora 18.30 şi a fost organizat de asociaţiile Caritas Eparhial (a Episcopiei greco-catolice) şi Caritas Catolica (a Episcopiei romano-catolice), a adunat circa 100 de persoane, printre care s-au numărat şi senatoarea Arina Moş, viceprimarul Oradiei, Antonia Nica, precum şi şeful DGASPC Bihor, Călin Puia. Mai puţini decât în alţi ani, participanţii au avut de înfruntat vremea rece şi vântul. 

În debutul emoţionantului eveniment, au fost prezentate mai multe momente muzicale pregătite de corul de copii Sf. Cecilia al Catedralei Romano-Catolice şi de solista Lorelei Paltin, în vârstă de 10 ani, din Oradea.

Cea din urmă a interpretat, între altele, piesa "Copilărie, nu pleca", pe care a lansat-o în urmă cu câteva luni. "Copilărie, te rog, mai stai / Promit să fiu cuminte / Unde eşti acum? / Au trecut ani / Mi-e cam dor de tine", a cântat ea.

La microfon, episcopul romano-catolic Böcskei László a vorbit publicului despre importanţa celor două asociaţii în societate. "Caritas Eparhial şi Caritas Catolica sunt două asociaţii care trudesc pentru a ajuta oamenii aflaţi în nevoie, oameni care trăiesc altfel decât noi. Fiecare dintre noi are misiunea de rămâne deschis şi implicat în faţa problemelor aproapelui şi de a încerca să ajutăm atât cât putem. Mă bucur că aceste două organizaţii fac o treabă atât de bună în acest sens", a afirmat episcopul.

La rândul său, episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi-a arătat aprecierea faţă de cei care lucrează în aceste ONG-uri. "Mă înclin în faţa celor care îşi oferă timpul şi energia pentru a fi sprijinul celor care au nevoie de ei şi de Dumnezeu. Aceştia, în special cei care lucrează la centrele afterschool cu elevii, se străduiesc nu doar să-i ajute la teme, ci şi să îi încurajeze să-şi continue studiile şi să facă faţă greutăţilor zilnice. Aceşti copii merg la şcoală de multe ori fără a lua micul dejun, iar unii se pierd şi lasă învăţătura încercând să muncească prea devreme pentru a-şi ajuta familiie. Ei bine, în aceste situaţii intervine personalul celor două centre, care sunt acolo pentru a fi stâlpul lor", a spus episcopul.

Evenimentul s-a încheiat cu aprinderea lumănărilor în faţa bazilicii, unii dintre participanţi spunând şi câte o rugăciune pentru sufletelor micuţilor aflaţi în nevoie. 

Cele două asociaţii coordonează două centre zi de tip afterschool pentru copii defavorizaţi din două localităţi.

Caritas Eparhial are în administrare Centrul "Sfântul Martin" din localitatea bihoreană Ioaniş, unde zilnic, de luni până vineri, după cursuri, 60 de copii din clasele primare, ce provin din familii modeste, participă la diverse activităţi. Acolo îşi fac temele, se joacă, primesc o masă caldă şi sunt îndrumaţi să continue şcoala, chiar dacă părinţilor lor nu le este uşor să-i întreţină.


(Sursa foto: Caritaseparhial.ro)

Caritas Catolica susţine Centrul e zi din Tăşnad, un oraş din Satu Mare, unde ajung zeci de copii de clasele 0 – IV, care primesc masa de prânz, participă la activităţi de scriere, citire şi ateliere creative.

Acţiunea "Un milion de stele" se desfăşoară anual în mai multe ţări europene precum Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia şi România, participanţii urmărind să atragă atenţia asupra unor cauze sociale importante şi să-şi exprime solidaritatea faţă de cei afectaţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!