Zeci de roboţi luptători de sumo ori maşini de curse în miniatură, create de liceeni ori tineri pasionaţi de robotică din România, Algeria, Egipt sau Filipine, s-au întrecut vineri la ERA Park, în cadrul Robotics Championship. 

Competiţia este organizată anual de clubul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din cadrul Universităţii din Oradea.

Drag Race şi Mini Sumo

În prima zi a concursului, 140 de echipe formate din 550 de adolescenţi şi tineri care provin din Oradea, alte oraşe ale României şi din ţări precum Algeria, Filipine, Ungaria, Egipt ori Grecia s-au înscris oficial la cele 15 probe. Echipele orădene au avut, după cum era de aşteptat, cei mai mulţi susţinători, mai ales din rândul părinţilor şi prietenilor.

Printre probele care au avut loc vineri s-a numărat proba de Drag Race, de rapiditate, în care s-au înscris echipe care au mini-roboţi în forma unor maşini de curse. Acestea trebuie să parcurgă un traseu marcat cu o linie neagră şi să ajungă cât mai repede la linia de sosire.

"Robotul pe care l-am folosit la această probă l-am făcut în urmă cu trei ani, iar de atunci îl tot îmbunătăţim. Pentru început un robot costă circa 1.000 de euro, dar preţurile cresc tot mai mult la piese. Chiar zilele trecute am cumpărat nişte motoare pentru un alt robot cu 1.100 de euro", a explicat, pentru BIHOREANUL, Andrei Iuhas, membru în echipa orădeană SQRT - Connect Group, din care mai fac parte Cătălin Mociar, Ştefan Szabo și Daniel Anton. 

O altă echipă din Oradea, formată din adolescentele Daria Indrieş şi Ingrid Mărgineanu, a participat la proba de Mini Sumo, în care roboţii de maximum 300 de grame se luptă între ei, competiţia fiind cu etape eliminatorii, în care câştigător este desemnat cel care îşi scoate adversarul în afara ringului. "Prima dată am fost la proba de Mini Sumo pentru echipele cu membri sub 18 ani. Am avut o defecţiune şi am ieşit pe locul 4. Acum lucrăm la robotul nostru ca să-l reparăm şi să fie pregătit pentru proba Mini Sumo pentru toate categoriile de vârstă", a detaliat Daria Indrieş.

Pentru roboţii care nu se încadrează în nicio altă categorie din competiţie, organizatorii au pregătit şi o probă de freestyle, unde practic poate fi prezentată orice maşinărie, iar participanţii sunt punctaţi de un juriu.

Premii de peste 10.000 de euro 

Următoarele probe vor avea loc vineri seara şi pe parcursul zilei de sâmbătă. Universitatea din Oradea pune la bătaie locuri bugetate şi burse pentru liceeni care vor câştiga la Robotics Championship. Elevii care reuşesc să urce pe locurile 1, 2 sau 3 la oricare dintre probe pot primi un loc bugetat la specializarea Robotică în limba engleză sau Robotică în limba română la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică.

În total, echipele care urcă pe podium vor primi premii sub formă de echipamente, aparatură şi piese pentru roboţi, în valoare totală de 10.000 de euro. 

Mulţi dintre creatorii de maşinării autonome înscrişi în această competiţie fac parte din Robotics Club Oradea şi recent au obţinut nu mai puţin de 14 premii la o competiţie internaţională din Grecia. BIHOREANUL a scris cum aceştia dau dau "viaţă" unor procesoare şi motoare care ajung să se încaiere în competiţii de sumo ori să ridice haltere. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!